ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “БАЈКА О СМРТИ“

У четвртак, 18. маја у Француској кући одржана је промоција књиге „Бајка о смрти“ Владимира Вукомановића. У програму је поред аутора, учествовала и Јана Растегорац Вукомановић, илустратор књиге и модератор, песник Александар Марић.
"Бајка о смрти" је, вероватно, једина књига за децу у савременој српској књижевности, где је, главни лик, Смрт, позитиван јунак. Смрт је приказана као особа која није имала срећно детињство, њено школовање протиче у безидејној, безвољној и немаштовитој атмосфери (алузије на садашњи тренутак у образовању), а након завршеног факултета, Смрт се запошљава у огромној безличној корпорацији, а посао јој се своди да старим, изнемоглим и болесним клијентима уручује "последње" позиве.
Вукомановић истиче да су песме о смрти одавно познате у српском песништву за децу, да је сам Јован Јовановић Змај написао бар двадесет таквих песама, али да су оне ретко објављиване и по правилу избегаване у састављању антологија и избора. У најважнијем и најпознатијем часопису "Невен", који је уређивао помињани Ј.Ј. Змај, објављено је прегршт таквих песама, које су написали различити аутори.
Ову веома интересантну књигу илустровала је Јана Растегорац, млада уметница која је завршила Факултет ликовних уметности и Филолошки факултет. Она истиче да је рад "у две руке", заједно са супругом Вукомановићем био веома инспиративан.
Књигу је објавила издавачка кућа "Мали врт" из Београда, а књигу препоручује Александар Шурбатовић, данас један од најагилнијих и најинвентивнијих уредника у нашој земљи.

Др Владимир Вукомановић рођен је 1986. године у Краљеву. Објавио је песничке књиге „Упорност сећања“ (2005) и „Кана“ (2013) и приредио избор из младе српске прозе „Пуцања“ (2012). Докторирао је 2016. године на тему Поезија за децу писана пре Јована Јовановића Змаја. Ради као доцент на Учитељском факултету у Београду. Учествује у раду Клуба младих песника.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment