ПРЕДСТАВЉEНА ПОЕМА „СМРТ ВИША ОД ЖИВОТА“ ДИМИТРИЈА ЈОВАНОВИЋА

У знак сећања на жртве стрељања у Краљеву за време Другог светског рата, у петак 14. октобра у Галерији Културног центра у Рибници представљена је поема „Смрт виша од живота“ краљевачког аутора Димитрија Јовановића. Поема говори о стрељању у Краљеву октобра 1941. године.
„Оваква смрт, ако није опевана, постаје бесмисленија него што јесте. Димитрије Јовановић је у овој поеми оживео људе који и дан данас као суве коске леже на Лагерском гробљу. Читајући рукопис, приметио сам да се један мотив често понавља, а то је „али ту опроштаја неће бити“. „Смрт виша од живота“ је добар, занимљив и драгоцен допринос књижевности“, рекао је Милош Милишић, уредник издања и аутор наслова.
„Прочитао сам све што је написано о стрељању, а нисам сигуран да сам ја ову књигу написао. Мислим да ми је диктирано. Чини ми се да само мртви говоре истину, па сам тако данима боравио на гробљу покушавајући све да схватим. Стрељање је почело појединачно по граду, па од 11. октобра и по селима. После је почело групно, а затим и масовно стрељање. Наш народ не ствара митове, већ ствара поезију од онога што се заиста десило. Нема опроштаја! Не сме се! Не може се“, рекао је аутор књиге.
Димитрије Јовановић рођен је 1949. године у Краљеву. Пише поезију, прозу и сатиру. До сада је објавио више од двадесет књига, међу којима су: „Блефери“ – сатирични афоризми и епиграми, „Деда и змија“ – сатирична проза, „Крај душе“ – поезија, „Усамљености“ – кратка проза. Поему „Смрт виша од живота“ објавио је Књижевни клуб Краљево.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment