ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ, ИЗЛОЖБЕ, DJ

У дворишту Француске куће синоћ су приказани стенсили урађени на радионици коју смо организовали у сарадњи са удружењем Феномена. Стенсили су носили поруке против насиља у партнерским везама.
Поред изложбе стенсила, приказана је и изложба фотографија из књиге „Street art Belgrade” Александра Ђорђевића, фотографа и графичког дизајнера из Београда.
Александар се први пут заинтересовао за графите осамдесетих година када је као дечак одлазио у Берлин. Са источне стране зида су биле мине и сивило, док су се са западне стране шаренили графити. У почетку је фотографисао само графите који су му се допадали да би касније колекцију, која броји више од 7000 фотографија, чинили сви графити на које је наилазио. Александар каже да неки од најстаријих графита у Београду датирају из 1945. године када су руски војници обележавали куће које нису биле миниране са „проверено – мин њет“. Један од таквих графита и даље постоји у Скендербеговој улици.
„Идеја ове књиге је била да сачувамо и популаризујемо београдске графите и уличну уметност, све оно што је пролазно, што је на зиду и самим тим изложено временским приликама и емоцијама. Књига је двојезична и садржи 550 фотографија обухватајући шест година рада“, каже Александар.
Изложба радова из књиге биће отворена у септембру у Паризу у Српском културном центру.
У музичком делу програма присутне су забављали Kida Keva Sound System.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment