ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „РАСПЕЛО“ РАДОСЛАВА ПРЕМОВИЋА

УМЕСТО УВОДА

Ако си тужне тешио,
Слабе снажио, макар и лажном надом,
Болеснику бол блажио, а плакао крадом,
Дечјем се смеху радовао,
Устајао кад си најтеже падао,
Сиромаху давао кад си имао,
Ништом показао све што си знао,
Лопову рекао да је лопов јер је крао,
А џелату да је џелат јер је клао,
Речи у песме слагао,
Добро и зло увек вагао,
Код нељуди тражио људе,
Јер у сваком, под небесима,
Нешто људско има,
Мој си пријатељ, помог'о ти драги Бог.

У препуном холу Дома Војске Србије у петак, 7. октобра, у оквиру обележавања дана града Краљева – Краљевдана, одржана је промоција збирке песама „Распело“ Радослава Премовића.
Поред аутора, у програму је учествовала и рецензенткиња др Марија Петровић, а одабране стихове интерпретирали су Вукман Ракочевић и Димитрије Петровић, ученик четвртог разреда основне школе. У музичком делу програма учествовала је професорка Јадранка Јагличић и млади гуслари Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из класе Радована Пековића.
Аутор је велики бол који носи у себи, а настао страшним пустошењем Српства, успео снажно да пренесе у стихове. Књига је настала након дугог ћутања, страха и пркоса.
Радослав Премовић се у својој поезији више обраћа Богу него људима, а духовност је последица и циљ, као и песников доживљај страха због духовног посрнућа.
„Назив збирке „Распело“ доследно откључава и симболизује оно што је у њој. А у њој је све распето: и песник, и небо, и прошлост, и садашњост, и истина, и правда, и национ, жеље, и надање, љубав и људскост, и огњиште и колевка.“ (из рецензије М. Вранеша)
„Распело“ је прва збирка песама овог аутора, а објављена је ове године у издању Културног центра „Рибница“ Краљево.
Радослав Премовић, професор српског језика и књижевности, начелник Дома Војске Србије у Краљеву, рођен је 1953. године у Новом Пазару. Поезију пише од средњошколских дана, редовно објављује у новинама, часописима и зборницима. Добитник је многобројних награда.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment