ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА “ПОВРАТАК”

Вечерас у 20 часова ће у Француској кући бити приказан руски филм "Повратак".

Остварење „Повратак“ редитеља Андреја Звјагинцева је добитник „Златног лава“, филмско откриће године, најбољи дебитантски филм 2003. године, филм са дубином класичног руског романа, метафорична прича о одрастању.
Русија, време садашње. Млада браћа, Иван и Андреј, развили су дубоку повезаност која им у детињству надокнађује недостатак оца. Када су се трком вратили кући после туче са клинцима из суседства, момци су били шокирани открићем да се отац вратио после дванаестогодишњег одсуства. Уз невољни пристанак мајке, дечаци се спремају да крену у нешто за шта верују да ће бити излет са пецањем уз ћутљивог оца. Иако у почетку одушевљени сусретом са оцем, кога се сећају само по избледелој фотографији, дечаци су напети и оптерећени тежином очевог чудног понашања и његовим све бруталнијим покушајима да надокнади деценију пропуштеног очинског васпитања.
Ово је један о оних филмова који крију оно о чему говоре уместо да поједностављују, који шифрирају своје поруке уместо да их понављају и који прећуткује своју дубину уместо да је симулирају. Филм не даје одговоре, не оставља гледаоца у убеђењу да правда увек побеђује, нити пружа било коју другу утеху која се од филма очекује.
„Повратак“ није лак за гледање и разумевање, али веома лако проналази пут до срца. Редитељ Звјагинцев је човек који покушава да дошапне тајну коју се никада не чује јасно и до краја.

13331102_1044769172271437_3144405302023324676_n

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment