ПУТЕВИ СРПСКЕ ВОЈСКЕ – МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА СТЕФАНА ЛУКИЋА

Поводом стогодишњице од завршетка Великог рата, Културни центар је у Свечаној сали Градске управе организовао Мултимедијалну изложбу „Путеви српске војске“ чији је аутор Чачанин Стефан Лукић.
На програму је био документарни филм „Бициклом путевима српске војске“, а изложба обухвата педесет фотографија насталих током путовања преко Албаније.
Посетиоцима се прво обратила Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра, рекавши да је наша људска и морална обавеза да негујући културу сећања сачувамо од заборава све знане и незнане који су свој живот положили у Великом рату, како бисмо ми данас били ту где јесмо.
Аутор пројекта каже да скоро свака породица у Србији може да се подичи тиме да има некога од предака ко је прошао голготу преко Албаније. Како се приближавала стогодишњица од завршетка Великог рата, све је више размишљао о том догађају. Почео је да истражује, а како је путовао бициклом по Европи, одлучио је да управо на тај начин прође и руту коју је пролазила српска војска, успостави духовну везу са прецима и види бар део оног што су они преживели.
„У једном тренутку смо успели да осетимо и да наслутимо какав је то догађај био и какве су размере страдања и воље, осећаја остварења, односно доласка на задати циљ. Тада смо заправо само загребали провршину целог догађаја. Кренули смо од основе повлачења преко Албаније, да су и народ и војска били приморани на то, али смо сазнали да су постојале различите руте, нимало једноставне ни са историјског нити са било ког другог аспекта гледано.
Док су други народи свој национални идентитет и национално биће градили кроз Први светски рат и јуначке подухвате, ми смо ту тему стављали по страни. Стогодишњица је била права прилика да видимо шта се све дешавало са српским народом“, рекао је Стефан Лукић.
По речима аутора, посебан сегмент целе приче су Проклетије, о чему је касније више говорио наш суграђанин Александар Лазовић, који је такође учествовао у пројекту „Путеви српске војске“ 2016. године.
Изложбу фотографија можете погледати до 16. новембра у фоајеу Градске управе (средњи улаз).

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment