С КЊИГАМА У ЦЕНТРУ СА ГОРДАНОМ ТИМОТИЈЕВИЋ И МИЛОЈЕМ РАДОВИЋЕМ

„Књига је огледало света које се читањем повећава.
Из ње нас посматра небо и око које никад не спава“ М. Радовић

У Француској кући представљено је књижевно стваралаштво песникиње Гордане Тимотијевић и песника Милоја Радовића у оквиру серијала књижевних програма „Књига у Центру“. У улози модератора био је песник Милош Милишић.

Реч је о писцима за децу који су, свако на свој начин, у последњој деценији обележили српску књижевност намењу најмлађим читаоцима.

„У свет књижевности крећем са књигом „Ливада на дар“. Та ливада ми је много значила. Одрасла сам у Врби и имала сам срећу да живим на селу. Део тог одрастања на селу је обележио мој живот. У свакој књизи коју пишем не може да прође без описа ливаде, цврчка, жабе, дрвећа... То је све ушло у моје књиге и дан данас се кроз њих провлачи.
Наравно, књижевно превођење је нешто што јако волим. У „Повељи“ уређујем преведену прозу као и два додатка која излазе у нашем часопису. Један додатак је намењен деци и као писац за децу уживам да га уређујем“, рекла је Гордана.

„Писац има право на јавну исповест. Као студент сам написао краћи роман и никада нисам ни сањао да ћу писати за децу. Тај роман је преживео два, три читања и дошао до издавачке куће. На неки начин су га прихватили, али су ставили одређене примедбе. Примедбе су биле на месту и ја сам тада схватио да човек који пише има велику одговорност према ономе који ће то читати, да све то што у животу ради мора да ради још боље. Ја сам тада повукао свој рукопис у нади да ћу га некада завршити и дан данас га нисам завршио.
Књиге које су уследиле за децу су заиста биле проживљене“, рекао је Милоје.

Радовић је истакао да за одрасле није много писао из разлога што је то једна врста другачијег приступа, лакша у односу на писање за децу. Спона између поезије за децу и поезије за одрасле, по речима песника, мора да буде таква да одрастао човек пожели да прочита дечју књигу, а да дете полако урања у књигу за одрасле.

Милишић је закључио да је Краљево постало један од центара издавачке делатности у Србији и да нема града са толиким бројем квалитетних писаца за децу.

         

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment