ТРИБИНА О СТРИПУ

Галерија Културног центра у Рибници / 06. април у 19 часова / Трибина: Стрип - најважнија српска уметност (и место Краљева у њој)

Учествују: Зоран Стефановић - историчар поп културе и писац, Никола Mасловара – аутор стрипова. Модератор је писац Драгољуб Стојковић.

Србија је скоро читав век центар стрипа у Источној и Средњој Европи, а наш стрип је најутицајнија уметничка извозна грана, објављивана широм света.
Трибина, кроз научни и забаван приступ, отвара питања колико је уметност стрипа важна за културу, образовање, идентитет и духовни развој локалних заједница, али и читавих нација. Приповедање у сликама прати човечанство још од пећинског сликарства. Циклуси фресака на зидовима српских цркава су сачували културу и народ онда када то писана реч није могла. Захваљујући стрипу у нашој визуелној цивилизацији учимо основне појмове о свету и уметнички га обликујемо. О овим питањима говориће београдски сценариста и историчар Зоран Стефановић, коаутор првог критичког лексикона стрипа у Источној Европи.
Трибина ће по први пут описати и значајну улогу Краљева у историји стрипа и популарне културе у Србији, где ће говорити доајен југословенског стрипа који живи у Краљеву — уметник Никола Масловара.

17620397_1309236072491411_441314827618615348_o

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment