ТУМАЧИТИ РЕМБРАНТА – Проф. др ЗОРАН ГАВРИЋ – 19. 11. 2015.г

Др ЗОРАН ГАВРИЋ, историчар уметности и професор на Факултету примењених уметности у Београду, приредио је зборник од десет радова посвећених Рембранту Херменсону ван Ријну, једном од најзначајнијих сликара барока и у историји уметности уопште. Ово капитално и луксузно опремљено издање објавио је Народни музеј Црне Горе. Представљање књиге у Краљеву организовао је Културни центар "Рибница".
Професор Гаврић је говорио о новинама које је барок донео не само у сликарство него уопште у духовно стваралаштво након ренесансе. То су ново схватање пропорција, перспективе, димензија, светлости, пејзажа, па и самих природних појава, од којих се неке, као нпр. сенка и месец као извор светлости, тек у бароку први пут појављују на сликама.
Сам др Гаврић је, осим као преводилац и приређивач, у зборнику присутан и као аутор текста "О боји светлости и хоудинг у Рембрантовом сликарству".
Проф. др Зоран Гаврић је редован професор на ФПУ и професор по позиву на Факултету ликовних умјетности на Цетињу и ФДУ у Београду. Био је управник Музеја савремене уметности од 1986-1993.г и аутор је петнаестак ауторских књига и зборника.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment