У ФРАНЦУСКОЈ КУЋИ НАЈАВЉЕН СЕДМИ „ЏЕЗИБАР“

У дворишту Француске куће данас је одржана конференција за новинаре поводом одржавања седмог Интернационалног џез фестивала „Џезибар“.
На истом месту ће у петак 30. јуна фестивал отворити дуо из Хрватске, а посетиоци ће моћи да погледају и изложбу фотографија насталих од оснивања фестивала до данас.
„Поносни смо на чињеницу да је наш фестивал и ове године подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, будући да је „Џезибар“ један од пет фестивала у Србији за које ово министарство издваја средства. То нам говори да смо на добром путу и да фестивал има квалитет. Главни музички програм смо изместили на Трг Светог Саве, амбијент који више одговара врсти музике коју промовишемо на фестивалу. Још једна од новина је та да је овогодишњи програм саставио Војислав Пантић, еминентни џез критичар“, рекла је Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“ Краљево.
Поред подршке Министарства културе и информисања, „Џезибар“ од оснивања сваке године има значајно спонзорство Ерсте банке а.д. Нови Сад, о чему је говорио Иван Ђоловић, саветник за грађане Ерсте банке у Краљеву.
„Од почетка пословања у Србији трудимо се да улагања у заједницу поставимо на стратешки начин. За претходних једанаест година, подржали смо више од 800 програма, манифестација и пројеката у култури, са више од три милиона евра. Велико ми је задовољство да смо и ове године покровитељ Интернационалног џез фестивала „Џезибар“. Захваљујем се Културном центру на одличној сарадњи и драго ми је што из године у годину заједно растемо и развијамо се. Ерсте банка ће се трудити да и даље улаже у културу у Краљеву, јер као што верујем да знате, код нас сте ви увек први.“
Програм фестивала је представио Бојан Петровић, музички уредник Културног центра „Рибница“ Краљево, најављујући највећи број иностраних извођача до сада.
„Манифестацију, као и претходне године, отварамо у дворишту Француске куће, у интимној и пријатној атмосфери, простору заштићеном од градске вреве. Част да отвори фестивал има дуо из Хрватске - Bow vs Plectrum (Гудало против трзалице) који чине млади уметници Филип Новосел (тамбурица) и Тихомир Хојсак (контрабас). На истом месту биће постављена изложба фотографија „Џезибар – ретроспектива.“
У суботу и недељу концерти ће се одржавати на Тргу Светог Саве, па ће тако у суботу 1. јула фестивалско вече отворити дванаесточлани састав из Београда The Mambo Stars са репертоаром оријентисаним ка латино музици. Након домаћег ансамбла, на сцени ће бити Cortex, квартет из Норвешке, а затим Wacky Blues Professors, најпопуларнији блуз састав Словеније, са мешавином оригиналног репертоара и обрада блуз стандарда.
„Треће вече отвара новосадски састав Majamisty Trio, један од најпризнатијих српских састава у иностранству, затим наступа звезда фестивала Gianluca Petrella & „Trio 70s“, најбољи италијански џезер средње генерације и један од најцењенијих светских тромбониста. Фестивал ће врелим блуз - соул емоцијама затворити Raphael Wressnig и његов The Soul Gift Band“, рекао је Бојан Петровић.

1 3 5 6 4 2 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment