ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН ПОНОВО У КРАЉЕВУ

Културни центар „Рибница“ Краљево наставља сарадњу са Француским институтом. У оквиру манифестације „Француски филмски караван“ од 23. до 26. маја у Француској кући (Цара Душана бб) од 19 часова приказиваће се документарни француски филмови.

„Барселона или смрт“, режија: Идриса Гиро
Из Сенегала ка Европи крећу несигурне пироге, симболи једне борбе и једног народа: рибари које је мондијализација лишила хлеба приморани су да крену погубним путем ка Шпанији илегално превозећи људе који ће све да ризикују да би доспели до Европе одакле ће моћи да издржавају своје породице.

„У рушевинама“, режија: Оливије Мејс
Хутонг насеља чине стари део Пекинга: куће на крају дворишта у уским улицама чувају старе занате и сећање града. Припрема за Олимпијске игре за њих је погубна. Последња хутонг насеља на југу Забрањеног града ишчезавају под налетима багера, насилно исељавање, узалудни протести и сумњива образложења. Тужан призор, бес и побуна насељеника.

„С једног зида на други – Берлин-Сеута“, режија: Патрик Жан
Уз овај путописни филм прелазимо Европу од старог Берлинског зида до новог затварања Сеуте. Бар четири границе али једна слика: мултинационално, мултикултурално друштво, богато разноврсностима упркос традицији неприхватања. Хроника путовања у сусрет људима и женама који чине то нове друштво и граде га енергично и пуним срцем.

„Мајка“, режија: Антоан Катен и Павел Костомаров
Зове се Љуба. На руском то значи „љубав“. У непријатељском окружењу, изложена грубостима, уз стална одрицања ова „мајка храброст“ уништава своје здравље живећи у колхозу у околини Новграда са своје деветоро деце. Далеко од насилног мужа, брине о најстаријем сину који је у затвору, из породилишта у школу, из болнице на њиву... докле ће стићи тако? Задивљујући портрет хероине из руског романа у борби против недаћа.

13239898_1036572313091123_6576999027807746266_n

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment