ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН

Културни центар „Рибница“ Краљево наставља сарадњу са Француским институтом поводом Међународног дана Франкофоније. У оквиру Француског филмског каравана 21, 22, 23 и 24. марта у 19 часова у Француској кући биће приказиван циклус „Француски нови филм“. Истовремено посетиоци ће моћи да погледају и изложбу досадашњих плаката Француског филмског каравана.

* Човек кога су превише волели (Француска, 2014, 116’)
Режија : Андре Тешине
Играју : Гијом Кане, Катрин Денев, Адел Енел

Забрањено млађима од 16 година

Година је 1976. После пропалог брака, Ањес Ле Ру враћа се из Африке и одлази код своје мајке, Рене, која је власница казина Медитеранска палата у Ници. Млада жена се заљубљује у десну руку своје мајке, Мориса Ањелеа, адвоката који је 10 година старији од ње. Морису то није једина љубавна веза, а Ањес га лудо воли. Она жели да прода свој удео у казину да би се осамосталила. Једна намештена партија игре испражњава касу казина. Рене добија анонимне претње иза којих се крије мафија и Фратони, газда конкурентског казина који жели да се дочепа Медитеранске палате. Пошто је пао у очима Рене, Морис спаја Ањес са Фратонијем који јој нуди 3 милиона франака да гласа против своје мајке. Ањес прихвата понуду. Рене губи контролу над казином, а Ањес лоше подноси сопствену издају. Морис се удаљава. После покушаја самоубиства, млада жена нестаје у Тусену 1977. Њен леш никада није пронађен. Тридесет година касније, Морис Ањеле је и даље главни осумњичени за овај злочин без доказа и без леша. Уверена да је крив за смрт њене ћерке, Рене даје све од себе да Морис буде осуђен.

* Кинески ребус (Француска, 2013, 117’)
Режија : Седрик Клапиш
Играју : Ромен Дири, Одри Тату, Сесил де Франс

Забрањено млађима од 12 година

Гзавије сада има 40 година. Проналазимо га са Венди, Изабел и Мартин 15 година после « Шпанске крчме » и 10 година после « Руских лутака ». Његов живот није баш сасвим сређен, постао је штавише још сложенији. Сада је отац двоје деце, а његова страст за путовањима га одводи овога пута у Њујорк, у сред Кинеске четврти. У сред хаоса, Гзавије тражи своје место као син, као отац… као човек уопште ! Разлаз. Породица поново на окупу. Истополни родитељи. Имиграција. Рад на црно. Његов живот заиста личи на кинески ребус ! Тај њујоршки начин живота иако није усклађен и миран пружа му инспирацију за његово писање…

* Bird people (Француска, 2014, 127’)
Режија: Паскал Феран
Играју: Џош Чарлс, Анаис Демустје, Рошди Зем

Забрањено млађима од 12 година

У интернационалном хотелу у близини аеродрома Роаси, један амерички информатички инжењер у пролазу, под притиском професионалних и емотивних проблема, одлучује да радикално промени ток свог живота. Неколико сати касније, живот једне младе спремачице потпуно је избачен из колосека услед једног натприродног догађаја.

* Хипократ (Француска, 2014, 102’)
Режија : Тома Лилти
Играју : Венсен Лакост, Реда Катеб, Жак Гомблен

Забрањено млађима од 12 година

Бенџамин ће постати славан доктор, сигуран је у то. Али његово прво искуство на стажу за интернисте у служби његовог оца уопште не пролази као што је замишљао. Испоставља се да је у пракси све теже него у теорији. Одговорност га притиска, његов отац никад није ту за њега, а његов колега Абдел је страни лекар са више искуства него он. Бенџамин ће бити приморан да се на суров начин суочи са својим ограничењима и страховима, што својим што страховима својих пацијената, породица, других лекара и особља. Његово ватрено крштење почиње.

17239709_1290490977699254_6044616878979523353_o

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment