ЏЕЗИБАР 2017 – КРАТКЕ БИОГРАФИЈЕ УЧЕСНИКА

30.06. / Француска кућа / 20.00

Bow vs. Plectrum – Гудало против трзалице (Хрватска)

Дуо Bow vs Plectrum (Гудало против трзалице) чине млади хрватски уметници Филип Новосел (тамбура) и Тихомир Хојсак (контрабас), који су раније већ стекли реноме у водама џеза и примењеног фолклора. Дуо је настао на идеји комбиновања жичаних инструмената из различитих традиција. Контрабас, који се свира гудалом, и тамбура, народни инструмент који се свира посебном врстом трзалице правоугаоног облика, чине јединствени органски микс који се преводи у свежу, нову комбинацију на савременој музичкој сцени.

Музика коју дуо излаже је мешавина неколико стилова, али своје упориште има у фолклору Балкана и Панонске регије, као и у савременом џезу. Оригиналне нумере двојице уметника прожете су фолк мотивима, покретљивим непарним ритмовима, савременом џез хармонијом и виртуозним импровизацијама. Осим ауторског програма, у репертоару имају и оригиналне аранжмане џез стандарда и балканских народних песама.

Bow vs Plectrum 1

01.07. / Трг Светог Саве

20.00
The Mambo Stars (Србија)

The Mambo Stars је латин салса ансамбл из Београда основан 1999. године. У време када је латино музика била на врху планетарне популарности захваљујући филмовима „Краљеви мамба“ и „Buena Vista Social Club“, The Mambo Stars је постао први латин оркестар код нас. Њихов успех покренуо је низ других латино састава, све до појаве салса клубова и домаћих бендова са кубанским музичарима. Током осамнаест година рада, у ансамблу су свирали сви значајни музичари домаће џез сцене, међу којима претежно чланови Биг бенда РТС.

Састав је наступао на бројним домаћим и иностраним џез фестивалима (Ваљево, Ниш, Аранђеловац, Нови Сад, Шабац, Будва, Банско...), као и у клубовима, на плесним такмичењима, корпоративним прославама и приватним забавама. Репертоар ансамбла састављен је од кубанске салсе, латино хитова, филмске и поп музике. Лидер ансамбла и аутор већине аранжмана је саксофониста Тихомир "Тики" Јакшић.

The Mambo Stars

21.00
Cortex (
Норвешка)

Квартет Cortex је састав натопљен духом, који изводи енергетски џез најснажније врсте. Са преко стотину концерата и три албума иза себе, Cortex је један од најактивнијих састава на норвешкој џез сцени. Појединачно, четворица уметника чине creme-de-la-creme скандинавског џеза: Томас Јохансон (труба), Кристофер Бер Албертс (саксофон), Ола Хејер (контрабас) и Гард Нилсен (бубњеви) појављују се као лидери и сајдмени у поставама Bushman’s Revenge, Paal Nilssen-Love Large Unit, Team Hegdal, SAKA, Zanussi 5, Friends & Neighbors, AKODE, Honest John и The Heat Death.

Квартет (у Краљеву бубњеве свира Пол Нилсен-Лав) представља заједничка интересовања чланова, са упориштем у делу Орнета Колмена, од исте формације (са два дувача и ритмичарима, без хармонског инструмента) до стилског опредељења (са основом у блузу и деконструкцијама језиком фри-џеза). Албуме објављује водећи европски авангардни издавач, португалски Clean Feed.

Cortex-foto2

22.30
Wacky Blues Professors (Словенија)

Састав Wacky Blues Professors (Prismojeni Profesorji Bluesa) основан је 2009. године под именом The Đipsiz. Са почетним инспирацијама у заоставштини Џимија Хендрикса и црних легенди блуза, од старта су ипак репертоар базирали на ауторским нумерама, у којима се осећа разноврсност других утицаја, од рокенрола и кантрија, преко соула и фанка, до репа и метала. Делујући у земљи која нема развијену блуз сцену, брзо су окупили фан-базу љубитеља ове музике, што им је отворило пут до бројних концертних и клупских простора. Наступали су и у Хрватској, Србији и Чешкој Републици.

Године 2016. снимили су први албум „Family“ за сопствену кућу Zavod Orbita, у продукцији легендарног Борута Чинча, некадашњег клавијатуристе групе Булдожер, који је свирао и Hammond у шест композиција. Осим оригинала, у концертном програму имају и аранжмане стандардног блуза, из опуса Џимија Хендрикса, Мадија Вотерса и Фредија Кинга.

Wacky Blues Professors 1

02.07. / Трг Светог Саве

20.00
Majamisty Trio (Србија)

Пијанисткиња Маја Алвановић, лидер Majamisty Triја, завршила је студије клавира на Академији уметности у Новом Саду (класа проф. Кемала Гекића), настављајући са педагошким радом у истој институцији. Има богато искуство у домену класике, као и клавирски дуо Мајрина, са танго нуево музиком. Преокрет на њеном музичком путу почео је истраживањем фадо музике са ансамблом Агора. Од малена задојена џезом (уз оца контрабасисту) 2010. године је оформила Majamisty Trio, у жељи да представи своје виђење овог музичког жанра.

Деби албум “Mistyland” (2011) приказао је спој класике и савремених џез тенденциија, по угледу на музику из продукције ECM. Уследило је још амбициозније остварење “Love” (2014), на коме гостују Гисле Торвик (гитара, Норвешка), Дамир Бачикин (труба), Бунфорд Габор (саксофон) и Урош Шећеров (удараљке). Осим на водећим џез фестивалима у Србији, наступали су и у Великој Британији, Аустрији, Украјини и САД.

majamisty trio photo sinisa ponjevic

21.00
Gianluca Petrella “Trio 70s”
(Италија)

После величанственог наступа на Београдском џез фестивалу са квинтетом Cosmic Renaissance, најбољи италијански џезер средње генерације и један од најбољих светских тромбониста Ђанлука Петрела враћа се у Србију са новим пројектом „Trio 70s“. Овај састав полази од наслеђа Мајлса Дејвиса, остварујући укрштање џез-фанка са афробитом, nu jazzom, хип хопом и електронском музиком.

У досадашњој каријери, Петрела је излагао разноврсне пројекте, бавећи се заоставштином блуза, „космичким“ Сан Ра амбијентима, опусом Нина Роте и електроником... Такође је успешан сајдмен: омиљени је сарадник Енрика Раве, а међу истакнутим џезерима са којима је радио су и Лестер Боуви, Пет Метини, Стивен Бернстин, Стив Колмен, Грег Озби, Реј Андерсон... Поред бројних награда италијанске џез заједнице, Петрела је и први италијански лауреат награде часописа Down Beat (као тромбониста у успону) а носилац је и награде „Paul Acket“, коју ротердамски фестивал North Sea Jazz додељује најперспективнијим музичарима.

Gianluca Petrella Trio 70's@Roberto Cifarelli-3

22.30
Raphael Wressnig and The Soul Gift Band (Aустрија)

Рафаел Вресниг је највећи виртуоз легендарних Hammond B3 оргуља на блуз сцени Европе. Његово извођење је комбинација ватрених импровизација и страствених мелодија, у сталној противтежи бура тешких оргуљашких акорда, муња високих тонова, елегичних мелодија и блузерског патоса. Иако највећу страст гаји према блузу, технички је поткован и у доменима џеза, соула, фанка и Њу Орлеанс грува, остварујући органску мешавину ових жанрова.

На трагу разноврсних утицаја (Џими Смит, Ширли Скот, Букер Ти Џонс, Џо Завинул), Вресниг је изградио сопствени стил снимивши двадесетак албума под својим именом у различитим формацијама. Чак три пута је номинован за најбољег оргуљаша у анкетама критичара америчког магазина Down Beat (2013, 2015, 2016), што је ретка привилегија за музичаре изван постојбине џеза. На ново дружење са српским љубитељима блуза долази у трију, са омиљеним сарадником Енриком Кривеларом (гитара, Италија).

Raphael Wressnig by Erwin Saidnader

 

 

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment