“ЈА САМ ПОКРЕТНИ ЈАСЕНОВАЦ” – АЛЕН ИЛИЈИЋ

Уметнички пројекат „Ја сам покретни Јасеновац“ Алена Илијића, композитора и мултимедијалног уметника, реализован је у Галерији КЦ „Рибница“ од 29.9-13.10. 2015. године. Изложене су Илијићеве графике и фотографије, праћене оригиналном музиком и видео-радом. Илијић је одржао и концерт у Народном музеју. Након премијере у Краљеву, изложба ће бити приказана у више европских градова и у Тел Авиву.
- Поносан сам на своје српско, циганско и јеврејско порекло. Моје је генетско право да се бавим темом Јасеновца и да је чувам. Онда кад су хтели да нашој земљи чак и у Уједињеним нацијама наметну позицију геноцидне државе, то јутро сам устао, осмислио пројекат и у року од једног сата урадио графике - рекао је Илијић на отварању изложбе, коју је као кустос уредила Милица Илијић, историчарка уметности.
Они су летос учествовали на првом уметничкој колонији "Шта недостаје" коју је на Гочу организовао Културни центар "Рибница". Ален Илијић је рекао да је то било изузетно позитивно искуство, јер на већини сличних скупова уметника нема озбиљне размене мишљења и дискусије о базичним питањима уметности.
- Можда ће вас изненадити, али Србија је у одличној позицији у светској уметности, по уметницима које има. Ми смо своје уметнике сачували, а то што су они још увек „ундергроунд“ само је ствар промотивне индустрије која влада светом. Имамо добар почетак за нову причу, нову алтернативу. Као неко ко је можда и активнији у иностранству него у Србији, кажем вам да они сада хоће да виде шта ми то радимо. Ни на западу више не плаћају пројекте пљувања по Србији – истакао је Илијић.
У Народном музеју Ален Илијић је извео композицију "Cyclic" за клавир, глас, електронику и покрет.
- Иновативност Илијићеве музике опажа се у специфичном процесу третирања звука у коме спаја два правца: минимализам и интегрални серијализам, са елементима интуитивне музике и ноиза. Део његовог вишемедијског ангажовања је перформанс, односно покрети тела који су на Илијићевим наступима у функцији креирања одређеног звука - написала је Милица Илијић.
Ален Илијић је композитор, мулти-инструменталиста и визуелни уметник. Рођен 1975.г у Ђевђелији, живи у Нишу. Дипломирао је у Лондону на Thames Valley Универзитету - одсек перкусије, затим студије филмске музике на Westminster Универзитету. У Србију се враћа 1999.г и уписује ФМУ у Београду одсек композиција и оркестрација, у класи једног од наших најеминентнијих композитора Срђана Хофмана. Истражује и ствара на подручју музике, сликарства, филма, књижевности, нових медија и вишемедијске синтезе. Члан је Америчког удружења композитора БМИ.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment