АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ЈУЛ

СЈАЈ У ТРАВИ
Патрик Лапер (аутор)

Сибила и Хомер се срећу у помало необичним околностима: њихови дотадашњи супружници су их напустили и отишли да живе заједно на Кипру. У покушају да преживе те велике потресе у својим животима, ово двоје „губитника“ остају упућени једно на друго. Зближавају се и кроз бескрајне разговоре и шетње у природи постају блиски пријатељи, са обостраном жељом да пријатељство прерасте у нешто више. Али то није нимало лако, што због њихових природа склоних интроспекцији, што због чињенице да су оно друго двоје готово непрестано присутни у њиховим мислима и разговорима.

ПРЕКАСНО
Бранка Криловић (аутор)

Читалац ће уживајући одгонетати да ли је (и формално постојећи) поднаслов књиге Прекасно – Старински роман – унапред припремљена одбрана од "сваке евентуалности", да ли је ту "за сваки случај", или је само ироничан одмак од жанра, а тиме и од себе… А уживање се састоји од неминовног сударања живота и смрти, младости и старења, љубави и нељубави, страсти и самоће… Читалац се, хтео – не хтео, заљуби у лепоту описа, а не само у особу, пре и више но лик коме је она намењена; у томе је снага ауторкиних минуциозних описа људи и ситуација.

Погледи са ове и са оне стране живота понекад замене улоге, па се избришу границе између реалности и позоришта. Како? Тако што нам ауторка слике ствара спајањем речи и реченичних целина из потпуно различитих регистара (дроњава хладовина, ђаци као гоњени из школе, кнап загрљај). У исто време, или управо због тога, чак и када је распричана, она показује неутажену потребу ка штедљивости речи: сувишних нема, а постојеће су некако збијене и затегнуте. И врцаве.

Бранка Криловић је, за оне који не знају, изврсни нови, урбани млади романописац. Не онај који обећава, већ онај који је потпуно испунио необећано.

ТРИДЕСЕТ ДЕВЕТИ МАЈ
Марко Томаш (аутор)

Тридесет девети мај четврта је збирка поезије коју је Марко Томаш објавио у издавачкој кући ЛОМ, а укупно девета самостална. У Београду му је објављена и књига поезије и прича Одрастање меланхолије (Контраст издаваштво) и публицистичка књига Колодвор и параноја (Књижевна радионица Рашић). Живео је и радио у Кљајићеву, Сарајеву, Загребу и Сплиту. Тренутно живи у Мостару.

ЈА САМ ДЕДПУЛ
ХРОНИКЕ ДУГОГ ЈЕЗИКА И КРАТКИХ РАФАЛА...

Издање пред вама, драги читаоци, сасвим је јединствено, и то не само због тога што је прво у новој едицији Чаробне књиге по имену Ја сам... (Ми смо...) већ и због тога што је сваки стрип који за протагонисту има лудог, измученог, спретног (колико и неспретног), урнебесног Лајавог Стрелца по дефиницији јединствен.

У ОВОЈ КЊИЗИ:

  • упознаћете његове пријатеље;
  • упознаћете његове непријатеље;
  • открићете како је уопште дошло до тога да постане то што јесте;
  • сазнаћете како се носи са свиме што га је снашло;
  • видећете какав је његов однос према женама, према ћалету, према Спајдермену и према сијасет осталих, свима нама добро познатих јунака и злоћа...

И све то у типичном Дедпуловом маниру, зачињено вербалним експлозијама и референцама на све што можете (и не можете) да замислите...

ДИЈАНИНА ЛИСТА
Вилхелм Куес (аутор)

Књига Вилхелма Куеса Дијанина листа прича истиниту причу о изузетној жени Дијани Будисављевић, која је током Другог светског рата спровела једну од највећих хуманитарних акција не само на тлу подељене и окупиране Југославије него и у Европи под окупацијом или доминацијом нацистичке Немачке. Реч је о акцији спасавања више хиљада српске деце из логора Независне Државе Хрватске.

Акција спасавања српске деце из усташких логора у свом пуном обиму отпочела је после операције немачких и снага НДХ у Босанској Крајини и на Козари, у јуну и јулу 1942.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment