BIJENALE UMETNOSTI U PANČEVU 1981-2018.

Izložba plakata i video radova sa Bijenala umetnosti u Pančevu (1981–2018)

U Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo će 22. novembra biti otvorena izložba posvećena najznačajnijoj umetničkoj manifestaciji u Pančevu – Bijenalu umetnosti. Na izložbi će biti predstavljeni plakati osamnaest do sada realizovanih manifestacija (1981-2018), dizajnera Željka Rajačića, kao i video radovi sa performansa Lale Nomade (Meksiko) i Irene Mikec ( Hrvatska) sa 18. Bijenala umetnosti pod nazivom Prostorni agens, održanog u maju.
Bijenale umetnosti je tokom više decenija svog postojanja uspešno uspostavljao jasnu artikulaciju između savremenih umetničkih tendencija, publike i stručne javnosti. Nacionalni, ali i međunarodni značaj ove manifestacije, koja predstavlja kontakt sa savremenim izrazom, kvalitetno je dokumentovan i arhivski obrađen, dostupan istraživačima, pa time čini značajan deo naučne građe savremene umetnosti u poslednje tri decenije.
Vizuelni identitet istorijata Bijenala umetnosti bio je ove godine prikazan u okviru programa Deska Kreativna Evropa Srbija, 2018. (posvećen pitanju međunarodnih kulturnih odnosa i saradnje Zapadnog Balkana i Evropske unije), u prostorima Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, juna 2018. Ovim je bio omogućen vizuelni pregled Bijenala, umetnicima, kao i poštovaocima savremene umetnosti, koji se nalaze van naših prostora i koji do sada nisu imali prilike da vide ovu manifestaciju i pružiće im priliku da fragmentalno isprate istorijsko kretanje samog Bijenala, što je i cilj ovog gostovanja u Kraljevu.

Na otvaranju će govoriti Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Pančeva i Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti, Kulturnog centra Pančeva.
Otvaranje izložbe je u 19 časova.
Dobro došli!

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment