ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ „JAZZIBAR“ КРАЉЕВО 2017.

Седми по реду Интернационални џез фестивал „Џезибар“ у организацији Културног центра „Рибница“ Краљево одржаће се од 30. јуна до 2. јула ове године. На фестивалу ће наступити пет истакнутих иностраних састава, што је највећи број у историји манифестације, као и два домаћа ансамбла. Присуство свим програмима је бесплатно.

Фестивал ће 30. јуна у дворишту „Француске куће“ отворити хрватски дуо Bow vs Plectrum – Гудалом против трзалице, који чине млади уметници Филип Новосел (тамбурица) и Тихомир Хојсак (контрабас). Деби албум донео им је чак четири номинације за Порин, најзначајнију награду хрватске музичке заједнице. На истом месту биће постављена и изложба фотографија „Џезибар – ретроспектива“, на којој ће бити приказани најзанимљивији детаљи са фестивала од његовог оснивања до данас.

Наредна два дана програм ће се одвијати под отвореним небом на Тргу Светог Саве.

У суботу 1. јула најпре наступа дванаесточлани састав The Mambo Stars, наш најстарији и најуспешнији ансамбл са репертоаром оријентисаним ка латино музици, састављен претежно од чланова Биг бенда РТС. У наставку програма представиће се норвешки квартет Cortex, који окупља водеће младе уметнике са савремене скандинавске џез сцене. Представиће енергичну мешавину блуза, фанка и авангарде натопљену европским духом. Вече завршава квартет Wacky Blues Professors, најпопуларнији блуз састав Словеније, мешавином оригиналног репертоара и обрада блуз стандарда.

Треће вече отвара новосадски састав Majamisty Trio, један од најпризнатијих српских састава у иностранству. Импресивне рецензије у светским џез магазинима одвеле су их досад на концерте у Аустрији, Украјини, Великој Британији и САД. Звезда вечери и овогодишњег издања „Џезибара“ је Ђанлука Петрела, најбољи италијански џезер средње генерације и један од најцењенијих светских тромбониста. Представиће нови састав Trio 70s са којим остварује мешавину џез-фанка седамдесетих, афробита, хип-хопа и електронике. Фестивал ће бити затворен врелим блуз-соул емоцијама Рафаела Вреснига и његовог The Soul Gift Band. Амерички магазин Down Beat је виртуозног Аустријанца чак три пута номиновао за најбољег оргуљаша на свету, што је ретка привилегија за музичаре изван Сједињених Држава.
Програм овогодишњег Интернационалног џез фестивала „Џезибар“ саставио је Војислав Пантић, београдски џез критичар и промотер.

30. јун, Француска кућа
Изложба „Џезибар – ретроспектива“
20:00 Bow VS Plectrum (ХРВ)

1. јул, Трг Светог Саве
20:00 The Mambo Stars (СРБ)
21:00 Cortex (НОР)
22:30 Wacky Blues Professors (СВН)

2. јул, Трг Светог Саве
20:00 Majamisty Trio (СРБ)
21:00 Gianluca Petrella “Trio 70’s” (ИТА)
22:30 Raphael Wressnig & The Soul Gift Band (АУТ)

 

plakat 1

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment