НАЈАВЉЕН ФЕСТИВАЛ „МАГЛИЧ“

У дворишту Француске куће данас је одржана конференција за новинаре на којој је најављен Фестивал уметности „Маглич“. На конференцији је говорио Бојан Петровић, менаџер за пројекте у Културном центру.

„Културни центар „Рибница“ Краљево је ове године летњу сезону отворио концертом поп певача Жељка Васића, а први фестивал који организујемо је Фестивал уметности „Маглич“ који ће се одржати од 2. до 8. јуна. Надамо се да ће занимљив програм који смо припремили заинтересовати наше суграђане.“

Фестивал почиње у суботу, 2. јуна у 18 часова, концертом класичне музике у Свечаној сали Градске управе. Наступиће Монтеверде ансамбл (Monteverde ensemble) из Зелене Горе који чине професионални пољски музичари. На програму ће бити дела пољских композитора.

По завршетку овог концерта, у Краљевачком позоришту у 20 часова и 30 минута почиње концерт гудачког квартета The Gents, чији је оснивач Краљевчанин Милан Јовић. Квартет на репертоару има хитове реномираних светских извођача попут Тине Тарнер, Шаде, Ерика Клептона, Стинга, група  Red Hot Chili Pepers, Linkin park, Simply Red, ACDC...

У недељу, 3. јуна у 20 часова, у Краљевачком позоришту одржаће се концерт бенда Kepa & Free Spirits. Овај бенд наставља традицију прослављене култне групе Смак изводећи  легендарне хитове у новим и модерним аранжманима.

„Програм се наставља пројекцијама филмова фестивала Слободна зона. Од 4. до 8. јуна, са почетком у 20 часова, у дворишту Француске куће биће приказана три докумантарна и два играна филма. Отварамо летњи биоскоп и надамо се да ће нас време послужити, јер ћемо направити несвакидашњи простор.“

У понедељак, 4. јуна биће приказан документарни филм Дан ослобођења, који говори о наступу групе Лајбах у Северној Кореји. Следећег дана на програму је документарац Чавела, који пружа гледаоцима надахњујуће и интелектуално изазовно  путовање кроз живот уметнице Чавеле Варгас. У среду, 6. јуна у 20 часова, биће приказан играни филм Ћамбра, који нас води кроз живот четрнаестогодишњег дечака у малој румунској заједници у Камбрији. Следећег дана на програму је филм Црвени пас: прави плави о дечаку који на дединој фарми у Аустралији проналази авантуру и пријатељство са старим олињалим псом, који ће му заувек променити живот.

Последњи филм, којим уједно и завршавамо фестивал 8. јуна, је документарац 500 година. Филм 500 година рађен је из перспективе већинске староседелачке популације Маја и бави се универзалним темама правде, расизма, моћи и корупције и тешкоћама с којима се борба за правду суочава у Гватемали.

Сви програми су бесплатни за посетиоце, али с обзиром на то да је број места у позоришту ограничен, бесплатне улазнице за концерте који се одржавају у Краљевачком позоришту, могу се преузети на билетарници радним данима  од 14 до 20 часова.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment