Инфо

КЦ "РИБНИЦА" ДАНАС

Културни центар „Рибница“ је градска установа која организацијом културних и уметничких програма представља стваралаштво уметника из Краљева, Србије и иностранства, промовише културне и уметничке садржаје, указује на њихову важност за свакодневни живот и обогаћује дрштвени живот грађана Краљева и Централне Србије.

Културни центар подржава уметничко стваралаштво појединаца и удружења.

Континуираном и разноврсном делатношћу преко године и организацијом више летњих фестивала КЦ „Рибница“ доприноси манифестационом и културном туризму Централне Србије.

КЦ „РИБНИЦА“ У БУДУЋНОСТИ:

Наш циљ је да КЦР осим постојећег простора у Рибници,добије и адекватан вишефункционалан простор у градском језгру. Зелимо да организујемо културне догађаје врхунског квалитета и да постанемо главно место окупљања и уметника и љубитеља уметности из Краљева и регије Централне Србије.

КЦ „Рибница“ ће наставити рад на умрежавању установа културе у земљи и на Балкану, које ће грађанима и уметницима заједничким снагама пружати квалитетне догађаје.

ИСТОРИЈАТ

Културни центар "Рибница" постоји од 1948. године и наследник је најпре Културно просветног друштва, а затим Дома културе "Новица Јолић", које су формирали мештани некада приградског насеља Рибница. Тако је и зграда данашњег КЦ "Рибница" изграђена 1948.г радом мештана.

У друштву су радиле секције: драмска, фолклорна, музичка, спортска, риболовачка... После неколико година стигао је и кино-пројектор, па КПД постаје друга биоскопска сала у Краљеву. Током шездесетих година просторије КПД-а користила је и ОШ "Вук Караџић" за приредбе и наставу због недостатка свог простора.

КПД "Новица Јоловић" 1970.г мења име у Дом културе "Новица Јоловић", а у оквиру Дома се отвара и библиотека. Установа 1993.г поново мења назив и добија име по насељу у ком се налази - Дом културе "Рибница". Током ратних година биоскопска сала постаје нужни смештај избеглицама из Хрватске и БиХ и у тој функцији остаје читаву деценију. Током 2003. и 2004. године, након исељења избеглих и прогнаних, урађена је обимна реконструкција Дома. Некадашњи биоскоп постаје модерна спортска сала, а хол биоскопа преуређен је у галерију. Дом културе "Рибница" у марту 2008. године коначно добија данашњи назив – Културни центар "Рибница" Краљево. У августу исте године установа у центру града добија простор за Градску књижару.

60
Share Button