Изборник Затворити
мај18

ДЕЧЈА РАДИОНИЦА „ИЗЛОЖБА ОД А ДО Ш“

When:
Where:Двориште Културног центра

У дворишту Културног центра, у четвртак, 18. маја у 11 часова, организујемо дечји програм у оквиру манифестације Музеји за 10. У госте ће нам доћи ученици Основне школе „Стефан Немања“ Студеница, издвојено одељење из Брезове, с наставником ликовне културе Мишом Јевтовићем. Деца ће посетити нашу галерију где ће погледати изложбу цртежа академске сликарке Вере Радовановић. Кроз изложбу ће бити вођени од стране галеристе наше установе, која ће их упутити на процес стварања, стил и технику поменуте изложбе. После стручног вођења галериста ће им објаснити процес постављања једне изложбе.

Након тога деца ће заједно са наставником учествовати на радионици цртања – сликања и постављања изложбе њихових радова у дворишту Центра. Циљ је да ученици научено знање о постављању и вођењу једне изложбе одмах примене, постављајући своје тек израђене радове на жичане паное у нашем дворишту.

У паузама, као и у току самог процеса рада, атмосферу ће употпунити пригодна музика. Планиран је наступ младог бенда који чине ученици и студенти.

Изложбу радова ученика моћи ће да посете ђаци и наставници других школа.

јун1

When:
Where:Двориште Француске куће

ЗВУЦИ СВЕТА – РАДИОНИЦА И  ИЗЛОЖБА РЕТКИХ МУЗИЧКИХ  ИНСТРУМЕНАТА СВЕТА

Фестивал уметности „Маглич”

У дворишту Француске куће у четвртак, 1. јуна од 18 часова, одржаће се изложба „Звуци света“, која представља поставку преко 300 мало познатих и ретких музичких инструмената из целог света. Аутор изложбе и водич кроз њу је Дуле Ресавац, музичар, мултиинструменталиста, певач и песник. Део програма је и радионица на којој ће аутор ближе упознати посетиоце са инструментима и светском етно баштином.

мај31

ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ „МАГЛИЧ” 2023.

When:
Where:Културни центар „Рибница” Краљево

Културни центар „Рибница” Краљево организује Фестивал уметности „Маглич” од 31. маја до 3. јуна 2023. године.

У Галерији Културног центра у Рибници у среду, 31. маја у 12 часова, биће отворена изложба радова чланова Удружења ликовних и примењених уметника Горњи Милановац са гостима.

Програм настављамо у дворишту Француске куће у четвртак, 1. јуна у 18 часова, када организујемо изложбу и радионицу „Звуци света”. На изложби ће бити приказани мало познати и ретки музички инструменти из целог света. Аутор изложбе и водич кроз њу је музичар, мултиинструменталиста, певач и песник Дуле Ресавац из Деспотовца, који на себи својствен начин представља сваки од ових инструмената, а на многима од њих и музицира.

У сали Краљевачког позоришта у петак, 2. јуна у 20 часова, организујемо концерт „Путевима српских лепота”. У програму учествују Љубица Вранеш – мецосопран богате светске каријере, солисткиња ансамбла Опере Народног позоришта у Београду, Драгољуб Бајић – првак опере Народног позоришта у Београду и гудачки оркестар  Bellezza Serba. Гост је Јана Крижак – сопран. На репертоару су филмска музика, одабране арије, шлагери и композиције домаћих аутора.

Фестивал се завршава у суботу, 3. јуна, концертима на Тргу српских ратника.

У 19 часова одржаће се финале 4. Музичког фестивала дечјих песама „Увертира”.

У 20 часова и 30 минута наступа група Калем, која изводи традиционалну музику Балкана одевену у ново рухо. Лепота ове музике је у једноставности и идеји да се савремен човек приближи културном наслеђу које ово поднебље чува. Калем чине Стефан Илић (виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара).

Концерт Амире Медуњанин, чувене интерпретаторке севдалинки почиње у 22 часа.

Поред Антонија Врбичког (хармоника), којег сте прошлог децембра слушали у позоришту, са Амиром наступају и Атила Аксој (гитара) и Риад Гузин (бас). 

Сви програми су бесплатни за публику. Добро дошли!

мај17

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „УМЕТНОСТ И ОКАМЕЊЕНЕ СЛИКЕ ЖИВОТА”

When:
Where:Галерији Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници, у среду, 17. маја 2023. године у 18 часова, биће отворена изложба радова уметнице Вере Радовановић из Темерина.

Рођена је у 1960. године у Темерину. Завршила је 1983. године Академију уметности у Новом Саду, одсек графика, а магистрирала сликарство на истом факултету  2003. године. Дипломирала је 2019. године на Високој школи Српске православне цркве за уметност и конзервацију, на смеру иконопис. Учесник је више групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а од 2008. године.

„Верини цртежи приказују објекте реалности, кроз сложени филтер мисли, преживљавања, асоцијација и уметничких осећања. Овај вид реалности има своје корене у праоснови постојања, примичући се тако великој онтолошкој теми. Симболичка сликовитост, потпомогнута маниристичким детаљима, допуњује слике нарацијом о препотопским животињама, које још увек егзистирају.”

Изложба је део програма манифестације Музеји за 10 и биће отворена до 29. маја 2023. године.

Добро дошли!

апр25

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКИ ПЕСАМА ДАМИРА МИЛОША

When:
Where:Галерија Културног центра у Рибници

У Галерији Културног центра у Рибници 25. априла 2023. године, у 19 часова, одржаће се промоција две збирке песама „Птица из гнијезда ватре” и „Између костију и сунца“ Краљевчанина Дамира Милоша, рођеног у Книну 1979. године.

Поред аутора, у програму учествују и песници Иван Новчић и Александар Марић, уредници у издавачкој кући Поетикум из Краљева.

апр28

ПАНОНСКИ АДМИРАЛ – ЕМОЦИОНАЛНИ ВОДИЧ КРОЗ ДИСКОГРАФИЈУ ЂОРЂА БАЛАШЕВИЋА

When:
Where:Свечана сала Градске управе

Културни центар „Рибница” Краљево организује промоцију књиге Ивана Ивачковића „Панонски адмирал – емоционални водич кроз дискографију Ђорђа Балашевића”, коју је прошле године објавила београдска Лагуна. Програм ће се одржати 28. априла 2023. године, у 19 часова, у Свечаној сали Градске управе.

Уз аутора Ивана Ивачковића, у програму учествују етно музичарка Биља Крстић и новинар и уредник издања Душан Весић. Модератор је Миша Милосављевић.

Панонски адмирал је књига о каријери једног великог песника и паду једне велике земље. То је професионална биографија Ђорђа Балашевића и збирка личних и колективних сећања. Балашевић је био сјајан хроничар и мудар тумач нашег времена. Панонски адмирал је наклон његовој уметности и његовом цивилизацијском ангажману.

Иван Ивачковић, новинар и критичар, потписао је више од две хиљаде текстова у већини важних листова у СФРЈ. Пре „Панонског адмирала” објавио је књиге „Како смо пропевали” (Југославија и њена музика), „Уметност побуне” (Ролинг Стонс), „Писма из Тајног града”, „Између крајности“ (Азра), „Обе стране јастука” (Бајага и Инструктори) и „Признања поп певачице” (Мадона).

апр24

ПРЕГЛЕД АУСТРИЈСКОГ КРАТКОГ ФИЛМА

When:
Where:Свечана сала Градске управе

Културни центар „Рибница“ Краљево у сарадњи са Аустријским културним форумом организује програм „Преглед аустријског кратког филма“ 24. априла у 19 часова у Свечаној сали Градске управе.

На програму су три одабрана кратка филма „Fabiu“, „Yukno&Oehl Brumm Brumm“ и „Genosse Tito, ich erbe“ („Друже Тито, ја наслеђујем“) Олге Косановић. Олга је рођена у Аустрији где је завршила студије филмске режије и камере и веома је активна као филмски стваралац. Пореклом је из Краљева. Добитница је бројних награда, од којих је последњу недавно добила на аустријском фестивалу Diagonale 2023. године за најбољи филм младог аутора.

 Филм „Genosse Tito, ich erbe“ („Друже Тито, ја наслеђујем”) сниман је у Краљеву и околини. Олга је за овај филм добила награду на Фестивалу кратког филма у Оберхаузену. Након пројекције филмова разговараћемо са ауторком Олгом Косановић.

апр11

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ЗАГРЉАЈ АРТЕМИДЕ”

When:
Where:Галерија Културног центра у Рибници

У уторак, 11. априла 2023. године, у 19 часова, у Галерији Културног центра у Рибници, одржаће се представљање књиге „Загрљај Артемиде” Владимира Сајића, у издању краљевачког Поетикума.

У програму, поред аутора, учествују Александра Ракић (рецензент) и Александар Марић (уредник издања).

Владимир Сајић (1988), рођен је у Новом Пазару, струковни је инжењер саобраћаја запослен као стручни сарадник у Србија Возу. Живи и ради у Краљеву.

јун2

КОНЦЕРТ „ПУТЕВИМА СРПСКИХ ЛЕПОТА”

When:
Where:Краљевачко позориште

У оквиру Фестивала уметности „Маглич” у петак, 2. јуна, у сали Краљевачког позоришта
организујемо концерт „Путевима српских лепота”.
У програму учествују Љубица Вранеш – мецосопран богате светске каријере, солисткиња
ансамбла Опере Народног позоришта у Београду, Драгољуб Бајић – првак опере Народног
позоришта у Београду и гудачки оркестар Bellezza Serba.
На репертоару су филмска музика, одабране арије, шлагери и композиције домаћих аутора.
Добро дошли!

јун3

КОНЦЕРТ ГРУПЕ КАЛЕМ

When:
Where:Трг српских ратника у Краљеву

Фестивал уметности “Маглич”

Калем је састав који изводи традиционалну музику Балкана, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји да се савремен човек приближи културном наслеђу које ово поднебље чува.Калем чине Стефан Илић и Душан Поповић Липовац.

Стефан Илић је певач, виолиниста и композитор који је своје основно и средње музичко образовање завршио у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Након завршене академије, започиње каријеру као извођач кроз неколико различитих састава класичне и традиционалне музике. Калем је основао са Липовцем 2017. године.

Душан Поповић Липовац је гитариста, композитор и аутор уџбеника за учење гитаре. Средњу муичку школу завршио је у Београду, а академију у Новом Саду. Један је од педесет стипендиста  Фестивала православне хорске музике у Санкт Петербургу. На мастер студијама у Шпанији је започео рад “Интеракција и фузија балканске музике са фламенком” који је послужио као основа  за његову композиторску делатност.

јун3

КОНЦЕРТ АМИРЕ МЕДУЊАНИН

When:
Where:Трг српских ратника у Краљеву

У оквиру Фестивала уметности „Маглич” у суботу, 3. јуна, на Тргу српских ратника, наступиће Амира Медуњанин, чувена интерпретаторка севдалинки.

Поред Антонија Врбичког (хармоника), којег сте прошлог децембра могли да чујете у позоришту, са Амиром наступају и Атила Аксој (гитара) и Риад Гузин (бас).

јун28

ЏЕЗИБАР – КОНЦЕРТИ 2023.

When:
Where:Двориште Француске куће

Концерти у оквиру овогодишњег краљевачког џез фестивала одржаће се од 28. до 30. јуна. Прве
две вечери дружићемо се у дворишту Француске куће од 21 час, док трећи дан фестивала
организујемо на Тргу српских ратника са почетком у 20 часова.
Као и сваке године, очекују вас сјајни извођачи. Поред седам концерата, припремили смо и
изложбу и књижевни програм, о чему ћемо писати касније. 🙂
Добро дошли на Џезибар!

јул9

КОНЦЕРТ НЕМАЊЕ РАДУЛОВИЋА И ОРКЕСТРА DOUBLE SENS

When:
Where:Трг српских ратника у Краљеву

Културни центар „Рибница” Краљево вас позива на концерт Немање Радуловића и оркестра
Double Sens.
Концерт ROOTS (Корени) одржаће се на Тргу српских ратника у Краљеву у недељу, 9. јула 2023.
Српско-француски виолиниста Немања Радуловић својом јединственом енергијом и искреношћу,
узбудљивом виртуозношћу, дубином израза и авантуристичким програмом заговара теорију да
музика има моћ да зближава људе.
Његов деби албум под називом ROOTS (Корени), ексклузивно потписан за Varner Classics 2021.
године, представља очаравајуће звучно путовање изазвано његовим бројним утицајима и
инспирацијама до данас.
Необичност овог издања огледа се у искораку из класичне у поље world music. Оно броји укупно
седамнаест композиција, односно стилизација традиционалних песама више различитих народа,
од познатијих дела у нашој средини, преко мелодија европских земаља, до оних удаљенијих из
Кине, Индије и Јапана.
Немања Радуловић је студирао на Факултету музичке уметности у Београду, на Високој школи у
Сарбрикену, Штауфер академији у Кремони код Салватореа Акарда и на Париском
конзерваторијуму код Патриса Фонтанаросе.
Уметник је који настоји да прошири границе класичне музике. Окупио је праву армију верних
обожавалаца широм света, који уживају у његовим наступима са многим водећим светским
оркестрима.
Не пропустите прилику да и ви уживате у музици овог чувеног виолинисте! Добро нам дошли!
Аутор фотографије је Север Золак.

мар22

ОТВАРАЊЕ ГОДИШЊЕ ИЗЛОЖБЕ АТЕЉЕА „КРУГ”

When:
Where:Галерија Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници, у среду, 22. марта 2023. године, у 12 часова, биће отворена изложба дечјих радова, полазника школе сликања Атељеа Круг.

Школа је основана 2016. године и тренутно броји око 80 полазника различитог узраста. Оснивач школе је Александра Спасовић, мастер ликовних уметности. На изложби ће бити представљени радови комбинованих техника који су настали ове и претходне године.

Изложба ће бити отворена до 7. априла 2023. године.

Добро дошли!

мар8

ЖЕНА – ЧОВЕК – УМЕТНИЦА

When:
Where:Галерији Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници у среду, 8. марта 2023. у 12 часова, биће отворена изложба радова краљевачких уметница.

Представљени радови чине малу хронику уметничког настајања да умом и пројекцијом своје душе докуче тајну експресије, садржане у реалном и апстрактном.

У њима се разазнаје драматичан дијалог свести и подсвести, који открива кодекс читања потенцијалног простора и субјективног кадра одређен видљивим метафорама.

Изложба ће бити отворена до 20. марта 2023.

Добро дошли!

мар2

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЦРНИ ПИРИНАЧ”

When:
Where:Свечана сала Градске управе

У четвртак, 2. 3. 2023. године, у 19 часова, у Свечаној сали Градске управе, у организацији Културног центра „Рибница” Краљево, одржаће се промоција књиге „Црни пиринач” краљевачке ауторке Слађане Бажалац.

У конкуренцији 25 рукописа, ова збирка песама награђена је на конкурсу „Првенац“, који традиционално организује Студентски културни центар у Крагујевцу.

О награђеној књизи говориће Ненад Глишић, уредник у Студентском културном центру у Крагујевцу.

Слађана Бажалац рођена је 1991. у Краљеву. Основне студије завршила је на Факултету безбедности, Универзитета у Београду, након чега је завршила мастер студије на Факултету заштите на раду, Универзитета у Нишу.

мар1

ОСМОМАРТОВСКЕ РАДИОНИЦЕ У МАТАРУГАМА И ПОПОВИЋИМА

When:
Where:Основна школа „Ђура Јакшић“ у Матаругама

У истуреном одељењу Основне школе „Ђура Јакшић“ у Матаругама, 1. и 2. марта, организујемо Осмомартовске радионице за ученике нижих разреда. На теоријском делу радионице разговараћемо о значају овог празника, од када и зашто се слави, као и које жене су оставиле снажан утицај на нас. Практичан део посвећен је прављењу украсних честитки.

Након Матаруга, наша радионица се наставља у истуреном одељењу Основне школе „Драган Маринковић“ у Поповићима.

феб21

ЦЕНТАР У ШКОЛИ  – ДУШКО ДОМАНОВИЋ

When:
Where:Издвојена одељења Основних школа „Вук Караџић” и  „Драган Ђоковић Уча”.

            Од уторка до петка (21-24. фебруара),  књигу песама за децу „Песме за нај-велике”, аутора Душка Домановића, представићемо деци у издвојеним одељењима Основних школа „Вук Караџић” и  „Драган Ђоковић Уча”. У серијалу Центар у школи, деци из сеоских школа представљамо књиге аутора објављене у едицији Дете и свет у издању Културног центра  „Рибница“ Краљево. До сада су, поред Домановићеве, објављене и књиге Живорада Недељковића и Милована Данојлића.

            Издвојено одељење Основне школе „Вук Караџић” на Берановцу посетићемо у уторак 21. 2. а издвојено одељење у Каменици, у среду, 22. 2. Дружење са децом из издвојених одељења Основне школе „Драган Ђоковић Уча” из Лађеваца предвиђено је по следећем распореду: четвртак 23. 2. у Обрви, затим у Милочају и Цветкама; у петак 24. 2.  посетићемо одељење у Тавнику, а затим у Горњим Лађевцима.

            Душко Домановић рођен је у Адранима 1979. године. Дипломирао је на Одсеку за филозофију Филозофског факултета у Новом Саду. Објавио је књиге песама Недеља поподне, Већи од живота (Буковски ово никада није радио), Оно што смо били, збирку кратких прича Пуна линија и драму намењену деци Аждозмајска љубав. Пише поезију, кратку прозу и песме за децу, објављује у књижевној периодици и на интернет порталима за књижевност.

            Живи у Нишу. Књига Песме за нај-велике је прва збирка поезије за децу Душка Домановића.

апр19

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „1000”

When:
Where:Галерији Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници, у среду, 19. априла 2023. године у 18 часова, биће отворена изложба радова уметника Душана Пајовића из Краљева.

Душан Пајовић рођен је 1990. године у Краљеву. Дипломирао је 2016. године на Факултету примењених уметности у Београду, Универзитет уметности у Београду, смер конзервација и рестаурација слика и уметничких дела на папиру. Мастер студије завршио је на истом факултету 2017. године под менторством професорке Тијане Лазић. Награђен као најбољи студент на мастер студијама, награда ,,Фонд Бранко Шотра” и ,,Фонд Александар Томашевић”. Учесник је више самосталних и групних изложби.

Живи и ствара у Београду.

„Душан Пајовић своју стваралачку визију, неслучајно, смешта у дубине, јер тамо престају звукови нашег света. Вода заглушује празне речи, лицемерје, материјалне вредности, правила дубине су јасна, остаје само истина”, рекла је Бојана Савић, мастер конзервације и рестаурације.

Изложба ће бити отворена до 3. маја 2023. године.

феб9

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕСАМА „ТИШИНА” ВЕСНЕ РИСТОВИЋ

When:
Where:Галерија Културног центра у Рибници

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕСАМА „ТИШИНА” ВЕСНЕ РИСТОВИЋ

У четвртак, 9. фебруара, у 18 часова, у Галерији Културног центра у Рибници, представићемо књигу песама „Тишина”, краљевачке ауторке Весне Ристовић, коју је прошле године објавио Поетикум из Краљева.

Поред ауторке, у програму ће учествовати и песник Александар Марић, уредник издања.

Весна Ристовић рођена је 1971. године у Краљеву.

Објавила је три књиге поезије: „Лек траве очајнице” (2015), „Ласта у соби без пролећа” (2017) и „Снови од чипке” (2020).

Живи и ради у Краљеву. Запослена као учитељица у Основној школи „Вук Караџић” у Краљеву.

феб9

ЛЕПА РЕЧ НА ДАР

When:
Where:ОШ „Свети Сава” и ШОСО „Иво Лола Рибар”

ЛЕПА РЕЧ НА ДАР

Са најмлађима се дружимо и у фебруару. 🙂

У продуженом боравку ОШ „Свети Сава” и ШОСО „Иво Лола Рибар”, 9. и 14. фебруара организујемо едукативно-креативне радионице под називом „Лепа реч на дар”. Тема радионице је пријатељство.

Разговараћемо ко су нам пријатељи, како их бирамо и како се негује пријатељство. На практичном делу правићемо честитке са афирмативним порукама за важне особе у нашем животу.

феб8

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ДЕКОМПРЕСИЈА”

When:
Where:Културни центар у Рибници

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ДЕКОМПРЕСИЈА”

У галерији Културног центра у Рибници у среду, 8. фебруара 2023. у 18 часова, биће отворена изложба радова уметника Матије Рајковића из Београда.

Матија Рајковић у област дигиталне графике улази не из позиције графичара, већ сликара и на тај начин демонстрира не само превазилажење граница традиционалних техника или слободно кретање кроз различите медије, већ и отвореност за нову технологију и процес који дотадашња уметничка искуства усмерава ка дигиталном исказу.

Матија је рођен 1980. у Београду. Дипломирао је на сликарском одсеку Академије уметности у Новом Саду 2003. у класи професора Јована Ракиџића. Постдипломске студије завршио je на истом одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009. у класи професора Чедомира Васића. Члан је УЛУС–а од 2005. и УЛУК-Крушевац од 2011. (један је од његових оснивача). Излаже од 1999. године, до сада 38 пута самостално и око 160 пута групно. Учествовао је и на 40 ликовних колонија у земљи и иностранству. Предаје на Академији васпитачко–медицинских струковних студија у Крушевцу од 2010. Живи и ствара у Београду и Крушевцу.

Изложба ће бити отворена до 21. фебруара 2023. године.

дец28

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ФОТО-КИНО КЛУБА КРАЉЕВО

When:
Where: Галерија Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници у среду, 28. децембра у 18 часова, биће отворена Годишња изложба Фото-кино клуба Краљево.

Изложбом „15 година Фото-кино клуба Краљево“ обележава се јубилеј фотографских и излагачких активности чланова клуба који у континуитету, од 2007. године до данас, бележе свет око себе, међусобно сарађују, прате одређене теме и остављају сведочанства времена у којем живимо. Публика има прилику да и ове године ужива у креативним призорима чланова клуба, који долазе из разних делова света: Канаде, Израела, Црне Горе.

Изложба ће бити отворена до 10. јануара 2023.

дец22

НОВОГОДИШЊЕ ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ

When:
Where:Јарчујак

Културни центар „Рибница“ Краљево организује новогодишње представе за децу 21. децембра у ШОСО „Иво Лола Рибар“ и 22. децембра у ОШ „Браћа Вилотијевић“ у Јарчујку.

Путујуће позориште „Кофер театар“ донеће празничну чаролију деци ове две школе изводећи представу „Потрага за Деда Мразом“. Девојчица и дечак имају тежак задатак, да пронађу Деда Мраза, који је одлучио да оде на годишњи одмор на Дивљи запад, баш за Нову годину. На том путу, упознају нове пријатеље и откривају шта је то највеће богатство. У представи играју Ана Павловић и Никола Симић.

дец14

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА МЛАДИХ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА

When:
Where:Галерија Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници у среду, 14. децембра у 19 часова, биће отворена Годишња изложба радова младих ликовних стваралаца.

На изложби ће бити приказани одабрани радови више од четрдесет аутора који су се пријавили на конкурс. Право учешћа су имали млади уметници од петнаест до тридесет година старости.

Награђен је рад „Пад Проклетих” ауторке Сандре Нинић, која ће следеће године имати самосталну изложбу у галерији Културног центра. Похваљени су радови „Срж” ауторке Катарине Гајовић и „Трећи свет” ауторке Тамаре Агић.

„Овогодишња изложба представља, колико пресек садашње младе уметничке праксе, толико и наслућивање уметности будућности. Оно што се да закључити је да младост, колико год се опирала узорима и ауторитетима, неминовно у том отклону подржава своје уметничке идоле.” (Јелена Марковић, дипл. историчар уметности)

Изложбу можете да погледате радним данима до 27. децембра 2022.

дец2

ДАНИ ЗАНИМАЦИЈЕ И СВЕТ КРОЗ ОЧИ МАЛИШАНА

When:
Where: Кeрамички студио АРТ-ф4

Културни центар „Рибница“ Краљево организује пројекцију филма „Воњави пас“ из циклуса „Дани занимације“ Француског института,  у петак, 2. децембра у 18 часова, у Кeрамичком студију АРТ-ф4.

Филм ће бити приказан полазницима радионица овог студија, као и свим заинтересованим посетиоцима, а потом ће бити отворена изложба дечјих радова. Тема изложбе je „Свет кроз очи малишана“ и обухвата све оно што су деца креирала у том простору у току 2021. и 2022. године. То нису само уметничка дела и предмети из њихове свакодневице, већ нешто много важније: то је плод маште, слободе изражавања и неспутане креативности.

У оквиру изложбе планирана је и грнчарска радионица  на тему одгледаног филма.

Програм је бесплатан за све постиоце. Студио се налази на Тргу краља Петра I, број 33 (зграда Леснине).

Добро дошли!

дец5

When:
Where:Свечана сала градске управе
дец9

ПРЕДНОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТИ У КРАЉЕВУ

When:
Where:Трг српских ратника

Културни центар „Рибница” Краљево организује предновогодишње концерте у петак, 9. децембра 2022. на Тргу српских ратника.

Топло се обуците, понесите добро расположење и дођите на Рок у Центру!

У 20 часова почиње концерт групе Ван Гог, а од 22 часа наступају Освајачи.

За крај децембра имамо још једно изненађење. 😉

Добро дошли!

дец26

КОНЦЕРТ АМИРЕ МЕДУЊАНИН У КРАЉЕВУ

When:
Where:Краљевачко позориште

Културни центар „Рибница” Краљево организује концерт Амире Медуњанин, чувене интерпретаторке севдалинки.

Концерт се одржава 26. децембра у Краљевачком позоришту са почетком у 20 часова. Са Амиром ће наступити Антонио Врбички – хармоника.

Карте су бесплатне, а када ће се наћи на билетарници позоришта, обавестићемо вас накнадно.

Захваљујемо се Краљевачком позоришту на дивној сарадњи!

нов10

ДАНИ ЗАНИМАЦИЈЕ

When:
Where:ШОСО „Иво Лола Рибар“

Културни центар „Рибница“ Краљево у сарадњи са Француским институтом организује други циклус филмова Дани занимације у оквиру Француског филмског каравана.

Анимирани филмови  приказиваће се ученицима ШОСО „Иво Лола Рибар“ током новембра у просторијама школе.

нов18

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ  „ПЕЈЗАЖИ”

When:
Where:Галерија Културног центра у Рибници

У галерији Културног центра у Рибници у петак, 18. новембра 2022. у 19 часова, биће отворена изложба радова уметнице Милице Радовић из Крагујевца.

Милица бојом, као основном грађом слике, одваја саму слику од природе, као и репродуковање од стварања. На овај начин, уметница је својом идеологијом показала да заправо не припада само оној врсти уметника који су увек у потрази за одређеним одговорима, Милица је једна од оних повлашћених, прецизних и извандредних уметника, који, не трагају, већ проналазе.

Милица Радовић је рођена 1989. године у Крагујевцу, где је завршила основно и средње школовање. Завршила је основне академске студије на Филолошко-уметничком факултету 2012. године у класи професора Жељка Ђуровића, одсек зидно сликарство. Мастер студије завршила је 2013. године у класи професора Горана Ракића  на Филолошко-уметничком факултету.

Члан је УЛУС-а од 2015. године.

Изложба ће бити отворена до 1. децембра 2022.

нов1

КОНКУРС ЗА ГОДИШЊУ ИЗЛОЖБУ РАДОВА МЛАДИХ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА

When:
Where:Културни центар „Рибница” Краљево

Културни центар „Рибница” Краљево расписује конкурс за Годишњу изложбу радова младих ликовних стваралаца из области савремене ликовне уметности, дизајна и примењене уметности.

Конкурс је отворен од  1. до 30. новембра 2022. године.  

Право учешћа на конкурсу имају  аутори од 15 до 30 година старости са територије целе Србије.

Материјал  за Конкурс  треба да садржи:

            – податке о аутору (име и презиме, адреса, мејл и контакт телефон),

            – професионалну биографију (текст дужине до 1000 карактера),

            – до пет јасно именованих  колор фотографија (300 дпи) радова који се предлажу за изложбу, са назначеном димензијом, техником и годином настанка.

Конкурсни материјал се доставља уз наслов „Годишња изложба младих + име и презиме“ искључиво на мејл programi@kcribnica.rs

*Пријаву и фотографије слати у оквиру једног мејла.

Радови који буду изабрани за Годишњу изложбу, о чему ће аутори бити благовремено обавештени, достављају се на адресу Културни центар „Рибница“ Краљево, Излетничка бр. 2, 36103 Краљево, лично или путем поште, до  9. децембра 2022. Радови треба да буду опремљени за излагање.

Непотпун конкурсни материјал неће бити разматран.

Уколико рад буде одабран за поставку, материјал послат на Конкурс биће коришћен за израду штампаног материјала, електронских решења за промоцију и за медијске најаве изложбе. Слањем траженог материјала на Конкурс, аутор пристаје на овакву употребу послатих података и фотографија. Културни центар не одговара за тачност података и власништво над ауторским правима из материјала приспелог на Конкурс.

Галерија уступа изложбени простор, обезбеђује каталог, поставку, пратећи програм отварања изложбе и медијску промоцију. Сви детаљи реализације изложбе биће накнадно договорени. Аутор награђеног рада стиче право на организовање самосталне изложбе током 2023. године у галерији Културног центра „Рибница“ Краљево.

Организатор ће уз помоћ стручног Савета галерије одабрати победника Конкурса, као и радове за изложбу.

Годишња изложба радова младих ликовних стваралаца одржаће се 14. децембра 2022. 

За додатне информација о Конкурсу позвати координатора изложбе Ану Ивановић на број телефона 064 820 72 89.