Изборник Затворити

Културни центар  „Рибница“ Краљево

Културни центар „Рибница“  Краљево је градска установа за развој културе и уметности. Јединственост Културног центра огледа се у могућности да реализује програме из свих области културе, уметности, забаве и спорта, и једина је установа те врсте у граду. Користећи ту својственост Културни центар „Рибница“  Краљево реализује широк спектар активности: фестивале, концерте, књижевне вечери, трибине, уметничке изложбе, сајмове књига, сликарске колоније, као и едукативно – забавне радионице за децу и одрасле. Организацијом културних и уметничких догађаја током целе године, Културни центар даје допринос манифестационом туризму, подржава уметничко стваралаштво појединаца и удружења и обогаћује друштвени живот грађана Краљева и Централне Србије.

 

Културни центар „Рибница“ Краљево у будућности

Наш циљ и жеља је да постанемо главно место за окупљање уметника и љубитеља уметности. Културни центар „Рибница“ Краљево ће наставити рад на умрежавању установа културе у земљи и на Балкану, које ће грађанима и уметницима заједничким снагама пружати квалитетне догађаје.

 

Историјат

Културни центар „Рибница“ Краљево постоји од 1948. године и наследник је најпре Културно – просветног друштва, а затим Дома културе „Новица Јолић“, које су формирали мештани насеља Рибница. Тако је и зграда данашњег Културног центра изграђена 1948. године радом мештана.

У друштву су радиле драмска, фолклорна, музичка, спортска, риболовачка секција и многе друге. После неколико година стигао је и кино – пројектор, па Културно – просветно друштво „Новица Јолић“ добија биоскопску салу. Током шездесетих година, ОШ „Вук Караџић“ је због недостатка свог простора користила просторије КПД-а  за приредбе и наставу.

КПД „Новица Јолић“ 1970. године мења име у Дом културе „Новица Јолић“, а у оквиру Дома се отвара и библиотека. Установа 1993. године поново мења назив и добија име по насељу у ком се налази – Дом културе „Рибница“. Током ратних година биоскопска сала постаје нужни смештај избеглицама из Хрватске и БиХ и у тој функцији остаје читаву деценију. Током 2003. и 2004. године, након исељења избеглих и прогнаних, урађена је обимна реконструкција Дома. Некадашњи биоскоп постаје модерна спортска сала, а хол биоскопа преуређен је у галерију. Дом културе „Рибница“ у марту 2008. године коначно добија данашњи назив – Културни центар „Рибница“ Краљево. У августу исте године Установа у центру града у Омладинској улици добија простор за Градску књижару.

Културни центар „Рибница“ Краљево 2015. године за реализацију програма  добија на коришћење Француску кућу у Улици цара Душана.

 

ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Као градска установа културе, Културни центар „Рибница“ Краљево кроз своје редовне активности посвећује велику пажњу друштвено корисном и одговорном понашању, које унапређује етичке вредности у друштвеној заједници. Културни центар „Рибница“ Краљево добру праксу негује кроз следеће видове друштвене одговорности:

  1. Транспарентно пословање у свим сегментима.
  2. Отворен и коректан однос са сарадницима: државним и градским институцијама, установама, удружењима и појединцима, волонтерима и уметницима који стварају програме.
  3. Сарадњом са бројним невладиним организацијама и удружењима, Културни центар стимулише цивилно друштво. Младе људе као волонтере укључује у организацију појединих манифестација, чиме се они оспособљавају да у будућности и сами буду организатори.
  4. У складу са материјалним и људским ресурсима којима располаже, Културни центар организује културне и уметничке догађаје провереног квалитета, не подлежући кичу и шунду.
  5. Приређује гостовања уметника из Србије и иностранства, али и редовно организује наступе уметника који стварају у Краљеву, или су потекли из овог града.
  6. Програми су бесплатни за публику и тиме је омогућена велика доступност културних садржаја свим грађанима. Највећи део средстава обезбеђује локална самоуправа, а Културни центар захваљујући квалитетним пројектима, додатна средства обезбеђује на конкурсима министарстава, банака, страних амбасада и привредних друштава.
  7. Задовољава интересовања и потребе свих генерација, од најмлађих, за које организује „Кутак за децу“, до старијих, који су активни у Певачкој групи „Рибница“. Више десетина Краљевчана средње генерације активно је у Градском хору „Црвчанин“. И фестивали „Маглич“, „JazzIbar“ и „Street Art“, као и Смотра народног стваралаштва, конципирани су тако да задовоље широк спектар интересовања.
  8. Приређује програме са реномираним уметницима, али даје простор и неафирмисаним, млађим ствараоцима. Организује ликовне конкурсе младих, као и конкурсе за најбољи кратки филм, стрип и карикатуру и фотографију. Такође, издавачка делатност се реализује кроз штампање драмских дела младих домаћих аутора.
  9. Стимулише омладину на друштвену одговорност и ангажован однос према природном и социјалном окружењу.
  10. Захваљујући савременим технологијама, Културни центар одржава редовну и непосредну комуникацију са публиком, која тако има и могућност да утиче на програмске садржаје.