Изборник Затворити

ЏЕЗИБАР – ПРВИ ДАН

 

Пред бројном публиком у дворишту Француске куће почео је девети Интернационални џез фестивал „Џезибар“. Програм је отворио инструментални састав Belgrade Funk Combo који је синоћ промовисао свој први албум. Њихове композиције су спој афро музике и фанка, који се свирао крајем шездесетих и седамдесетих година.

 „Постоје и елементи неких других стилова, јер музика као и сама уметност, подложна је разним утицајима, па свако према својим афинитетима бира који утицај ће применити“, каже саксофониста Љуба Паунић, који је раније наступао у Краљеву са Биг Бендом РТС-а. Интересантно је да је бенд спој више генерација, па је тако најстарији члан легендарни џез и блуз оргуљаш Бранко Косар, док средњој генерацији припадају саксофониста Љуба Паунић, бубњар Марко Миливојевић, који је познат у рок музици као бивши члан ЕКВ-а, Партибрејкерса… и басиста Мирко Соколовић. Млађу генерацију чине гитариста Влада Жутић, оснивач бенда, и бубњар и перкусиониста Феђа Франклин.

Програм је настављен уз познате мелодије квартета Владимира Маричића. „Лепо је бити поново у Краљеву. Могу да се похвалим да сам учествовао у оснивању овог фестивала са Мишом Бламом, на шта сам веома поносан. Свирали смо овде пре неколико година и било је заиста фантастично“, рекао је Влада Маричић. Са Маричићем су наступили Бата Божанић на басу, Душан Иванишевић на бубњевима и Кубанац Лазаро дел Торо Вега, мајстор свог заната на удараљкама. Наступ је завршен уз „Болеро Неготино“.

На крају прве фестивалске вечери представио се Schime, квартет Луке Игњатовића. Schime је првобитно био трио, али се након две године постојања бенду придружио и Сава Милетић. У оригиналној постави су били Пеђа Милутиновић на бубњевима, Борис Шаиновић на контрабасу и бас гитари и саксофониста Лука Игњатовић. Бенд је издао трећи албум и ово је био њихов први наступ на фестивалу „Џезибар“.

ЗАВРШЕН ДЕВЕТИ „ЏЕЗИБАР“

 

На Тргу српских ратника друге вечери фестивала „Џезибар“ наступили су Лана Јањанин Квартет, Биг Бенд РТС-а са италијанским саксофонистом Франческом Сантучијем и Ди Луна Блуз Бенд.

 „Драго нам је што смо напокон дошли да свирамо у Србији. У Краљеву вечерас промовишемо наш албум првенац, који смо недавно издали и ово је заправо српска премијера. Част ми је и што као солисткиња наступам са Биг Бендом РТС-а“, рекла је Лана Јањанин, која је отворила програм друге фестивалске вечери. Лана је завршила класичну академију у Бечу, али су у њеној музици као љубав и страст увек били присутни џез, соул и поп. „Џез музика се развила до те мере да може ићи раме уз раме са класичном музиком по својој сложености. Ја мешам стилове и мислим да је плус код сваког музичара да може да се изрази у више стилова. Несврстана сам по жанру и у мојој музици свако може наћи нешто што му се свиђа.“

Публика је имала прилику да на „Џезибар“ фестивалу поново чује Биг Бенд РТС-а, овог пута са гостом из Италије.

 „Драго нам је што смо после пет година поново у Краљеву са новим програмом и новим иностраним гостом. Сарађивали смо раније са Сантучијем, тако да ћемо следећег лета ми бити његови гости у Италији. Размишљамо и о студијском снимању. Он ја наш велики пријатељ и вансеријски европски музичар“, рекао је Драгослав Фреди Станисављевић, руководилац и диригент бенда. Фреди је напоменуо да је Краљево познато по љубитељима џеза, али и да је овај град изнедрио велика имена не само из света џеза, већ и народне и рок музике.

 „Захваљујем се што сам позван на овај диван фестивал. Где год да свирам са Биг Бендом, осећам се као код куће и врло сам срећан. Сваки наш концерт је као сан и представља нешто посебно“, каже Сантучи. Истакао је да Србија има одличне џез музичаре као што су Душко Гојковић, Марко Ђорђевић, али да мора више да се уложи и да се ради на промоцији џез фестивала, јер ће једино тако на фестивале почети да долазе људи из целог света.

За крај програма, публици се представио Ди Луна Блуз Бенд на челу са Драганом Марковићем Маретом. „Провели смо диван дан. Импресиониран сам градом и дивним људима. Драго ми је што Краљево има један овако значајан џез фестивал. За оне који не знају, ја сам отац југословенског блуза. Бенд је настао пре тридесет година и свирали смо са највећим звездама света. Вечерас је у вашем граду једна сјајна екипа музичара, међу којима професор на клавиру Драган Ћалина и Наташа Губеринић, један од најбољих вокала у Србији.“ Енергичним наступом овог блуз бенда и сјајним вокалом Наташе Губеринић завршен је овогодишњи краљевачки џез фестивал „Џезибар“.