Изборник Затворити

Верољуб Вукашиновић и Градски хор „Црвчанин“

ВЕРОЉУБ ВУКАШИНОВИЋ И ГРАДСКИ ХОР „ЦРВЧАНИН“

 

У организацији Културног центра „Рибница“ Краљево у градској библиотеци  одржан је програм под називом „Гласови“. У програму су учествовали песник Верољуб Вукашиновић из Трстеника и Градски хор „Црвчанин“.

Модератор је био песник Милош Милишић, који је истакао да је Вукашиновић један од песника који српску поезију чине виталном и даје јој значајан допринос.

„Није тајна да је наш гост кандидат за  највеће награде, као и за ону која се додељује у Краљеву – Жичку хрисовуљу.“

Књижевни критичари који се баве Вукашиновићевим делом кажу да је он „песник љубостињских липа“. Чест мотив његових песама јесте отац, стара кућа, односно оно што је чинило његово детињство.

„Стара кућа је метафора патријархалног света који полако ишчезава пред нашим очима, а постоји и дословно стара кућа у којој сам рођен и провео детињство. Духовно језгро Љубостиње, манастира у коме сам крштен, такође је један од мотива… Готово сви наши песници, од средњег века па до данас, пишу и молитвену поезију. Ја сам то покушао да прикажем у пресеку молитвене поезије у зборнику „Пред дверима“, рекао је Вукашиновић.

На крају песничке вечери наступио је Градски хор „Црвчанин“ под руководством Радмиле Мурганић. Хор је извео „Јесенске ноћи“ Јосипа Славенског, „Девојко мала“ из мјузикла „Љубав и мода“, „Прелетеше птице ластавице“ и „Заспао Јанко“.