Изборник Затворити

Књига у центру – Драган Хамовић

С КЊИГОМ У ЦЕНТРУ ДРАГАН ХАМОВИЋ

У Свечаној сали Градске управе одржано је књижевно вече у оквиру серијала Књига у Центру, програма који подразумева разговор о књизи, о стваралаштву гостујућег писца, али се готово једна трећина времена посвећује читању дела. Гост нам је био песник, есејиста и историчар књижевности др Драган Хамовић.

У музичком делу програма наступио је Андрија Јовановић, ученик четвртог разреда Музичке школе „Стеван Мокрањац“, отпевавши песме „Имао сам једну ружу“ и „Болна љубав болна лежи“. О Драгану Хамовићу  говорио је и глумац Миломир Недељковић. Програм је водио писац Милош Милишић.

„Говорне мелодије, говорне фразе, живе, животне, животворене приче долазиле су од мојих старијих укућана, који су ме вербално формирали“, рекао је Хамовић истичући да је оно што је слушао од своје баке Радмиле уткао у најбираније странице које је писао.

Говорио је и о савременој поезији која је у знаку слободног стиха, а који је, према његовим речима, толико слободан да има више штете него користи.

„Прави подстицај ми је био почетак писања катрена. То ме и данас изазива да изналазим нове ритмове и згушњавам садржаје. Чини ми се да би без тог згушњавања све било сувише разливено или би отишло у прозу.“

Било је речи и о његовом раду у часопису „Повеља“ деведесетих година. Истакао је да тај период памти по сарадњи са колегама из библиотеке, музеја, позоришта, закључујући да је управо та синергија ове установе и подигла.

Миломир Недељковић  је говорио о Хамовићевом значају за Краљевачко позориште.

„Његова енергија била је и те како добродошла у драмском студију у позоришту, јер је носио огромну количину квалитетних информација и није се устручавао да нам то понекад чак  и грубо саопшти. Показао нам је да постоје достигнућа у драматургији која ми не пратимо и ојачао је поглед на позориште у то време.“

Програм је завршен читањем одломка из књиге „Бежанијска коса“.