Изборник Затворити

Књижевно вече с Александром Марићем

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ С АЛЕКСАНДРОМ МАРИЋЕМ

У Француској кући је одржан књижевни програм у којем је представљена нова књига краљевачког песника Александра Марића. О Марићевом досадашњем стваралаштву говорио је писац Иван Новчић, док је модератор био песник Милош Милишић. Програм је отворио Арсеније Марић одсвиравши на кларинету „Solo de concours“, Jules Mouquet.

Збирка песама носи назив „Чтенија“, мада је првобитно име било „Читање“.  Жеља аутора је била да се назив књиге подигне на један виши духовни ниво. Чтенија су заправо делови Светог писма који се читају на службама. Према Марићевим речима, књига је настала у процесу преиспитивања његових узора, међу којима су Иван В. Лалић, Миодраг Павловић, Бранко В. Радичевић, Слободан Ракитић… Раздвојена је по циклусаима и сваки циклус је посвећен једном од песника.

Иван Новчић је посетиоце провео кроз целокупно Марићево стваралаштво, почевши од прве књиге „Студеница, Студеница“, која је писана у молитвеном тону и, како Новчић наводи, сјајно лексички брушена.

Истакао је да је Марић песник који пише архаичним језиком, те да зато постоји опасност да буде скрајнут са песничке сцене. Међутим, континуитет квалитета у његовом стварању постоји све до најновије, шесте књиге. У четвртој књизи „Обручавање светлости“ по први пут проналазимо његов интимни део бића, трагање за коренима, за прецима. Оно што је важно је да се у његовим делима налазе трагови модерности.

„Књига „Чтенија“ представља Марићеву стваралачку суму, збир његових мисли. У њој је сабрана сва пуноћа његовог исказа, у њој је одао почаст својим песничким оцима. Писана је као Свето писмо. Поглавља су као  јеванђеља, а  песници се појављују као апостоли“, рекао је Новчић.