Изборник Затворити

Отварање изложбе „Буђење“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БУЂЕЊЕ“

Пред бројним љубитељима уметности у Галерији Културног центра  у Рибници отворена је изложба „Буђење“ уметника Бојана Оташевића из Краљева.

Изложбом „Буђeњe“, Бојан Оташeвић прeдставља радовe насталe истраживањeм у различитим мeдијима. Порeд доминантно заступљeнe традиционалнe сликe извeдeнe у тeхникама акрил и уљe на платну, на изложби су такођe приказани асамблажи, рeди мeјд (ready-made) објeкти и инсталацијe, као доказ умeтниковe жеље да изађe из дводимeнзионалног простора сликe.

„Буђење“ обухвата тридесетак слика и уметничких инсталација, створених у последње две године. Мисија и циљ радова, како напомиње аутор, није да изазову задовољство код посматрача, већ они опомињу, указују, освешћују… буде.

У радовима је јасно видљива уметникова потреба да прикаже личну експресију, проузроковану поремећеним односима и вредностима у друштву.

Човек је уцењен, равнодушан, апатичан, себичан у свом микро свету. Пристаје да буде, свесно или несвесно, ресурс, (ис)коришћени материјал у свету модерног ропства, разУМан човек који прави избор да постане потрошно средство. И то је, наравно, такође легитимно. Човек данашњице има слободу и ка таквом избору.

„Оно што свесног  човека разликује од роба је став, мишљење, критика. Слобода мисли, а посебно слобода критичке мисли је неопходна да би друштво било боље, да би целокупан систем био стабилнији, да бисмо нашим потомцима оставили неки бољи свет, неки бољи живот. „Буђење“ представља буђење у себи и према себи, према ближњима, породици, заједници, буђење на националном и планетарном нивоу“, рекао је Оташевић.