Изборник Затворити

Свети Сава – рађање пута

У оквиру манифестације „Дани Светог Саве у Краљеву“, Културни центар „Рибница“ Краљево организовао је мултимедијални програм „Свети Сава – рађање пута“ у Свечаној сали Градске управе. У програму су учествовали академик Светислав Божић и Градски хор „Црвчанин“. Приказан је филм „Хиландар – кућа свих Срба и изложба фотографија са Свете Горе и Манастира Хиландара аутора Животе Јевтића. Програм је водио песник Милош Милишић.
На почетку програма је Градски хор „Црвчанин“ извео Химну Светом Сави, а затим су се посетиоцима обратили помоћник градоначелника града Краљева Сретен Јовановић и руководилац Школске управе Бојана Маринковић.
„Свети Сава је делима потврђивао своје речи, подизао задужбине, утемељивао државу и цркву, уздизао културу и уједињавао народ. Кроз векове је водио Србе путем истине и правде. Његово име и данас светли на том путу. Ми, који имамо част да живимо и радимо надомак свете Жиче, Савине велике задужбине, нарочито смо поносни и привилеговани што пред очима имамо подсећање да су велика дела непролазна и вечна“, рекла је Бојана Маринковић.
Сретен Јовановић, помоћник градоначелника и председник Одобра за организацију „Дана Светог Саве у Краљеву“, пожелео је присутнима дане љубави и братског пријатељства. Јовановић се захвалио свим учесницима ове градске манифестације рекавши да Краљево може да буде пример многим градовима у Србији када је у питању обележавање Савиндана.
О Светом Сави је беседио академик Светислав Божић.
„Свети Сава је распевао радост у нама. Распевао је дар, врлину, меру, отменост, пожртвовање, разбокорио православље и њиме зауздао гордост многих таштина. Подигао је поглед Србинов високо у небеса чиста и све мисли Србинове онебесио, јер само такве, небом подигнуте, неће прашином натруњене зарђати.
Загледани Светим Савом у војске и хорове Арханђела и Анђела, видећемо моћ и чути лепоту напева који не залазе. Скинув са наших леђа тегобно бреме обигравања око овоземаљских центара моћи, разрешив ум наш од злокобно запретених зловођења и злоумља ођавољених упутстава и критеријума којима нас ломе стеге обмањивача, опремио је срце наше да чује и следи нетрулежну сласт вечности“, рекао Божић истичући да је привилегован што се налази у граду који захваљујући својој невероватној историји нуди вечност.
„Краљево је капија која отвара Долину српских краљева и долину српске историје, која је тако силовита и моћна да представља и нашу будућност. Толико вредних људи, црквених и световних, је рођено на овом простору. Краљево и пише, и пева, и мисли, и сања са владиком Николајем и онима који су га следили. Иза свакодневице која је свуда сложена и тешка, али повремено и радосна, овај град нуди вечност, а то је привилегија великих народа.“
Живота Јевтић, аутор изложбе фотографија и филма „Хиландар – кућа свих Срба“, рекао је да је филм рађен са великом љубављу и да је могао да носи и назив „Хиландар којег више нема“ с обзиром на то да су снимци настали пре двадесет једну и двадесет две године, пре великог пожара који је задесио манастир. Текст за филм написао је песник Милош Милишић.
Градски хор „Црвчанин“, под руководством Радмиле Мурганић, отпевао је композицију Миодрага Говедарице „Тијело Христово“. Публика је имала прилику да чује и композицију Светислава Божића „Молитва Светом Сави“.