Изборник Затворити

ЏЕЗИБАР – ПРВИ ДАН

Пред бројном публиком у дворишту Француске куће почео је девети Интернационални џез фестивал „Џезибар“. Програм је отворио инструментални састав Belgrade Funk Combo који је промовисао свој први албум. Њихове композиције су спој афро музике и фанка, који се свирао крајем шездесетих и седамдесетих година.
„Постоје и елементи неких других стилова, јер музика као и сама уметност, подложна је разним утицајима, па свако према својим афинитетима бира који утицај ће применити“, каже саксофониста Љуба Паунић, који је раније наступао у Краљеву са Биг Бендом РТС-а. Интересантно је да је бенд спој више генерација, па је тако најстарији члан легендарни џез и блуз оргуљаш Бранко Косар, док средњој генерацији припадају саксофониста Љуба Паунић, бубњар Марко Миливојевић, који је познат у рок музици као бивши члан ЕКВ-а, Партибрејкерса… и басиста Мирко Соколовић. Млађу генерацију чине гитариста Влада Жутић, оснивач бенда, и бубњар и перкусиониста Феђа Франклин.
Програм је настављен уз познате мелодије квартета Владимира Маричића.
„Лепо је бити поново у Краљеву. Могу да се похвалим да сам учествовао у оснивању овог фестивала са Мишом Бламом, на шта сам веома поносан. Свирали смо овде пре неколико година и било је заиста фантастично“, рекао је Влада Маричић. Са Маричићем су наступили Бата Божанић на басу, Душан Иванишевић на бубњевима и Кубанац Лазаро дел Торо Вега, мајстор свог заната на удараљкама. Наступ је завршен уз „Болеро Неготино“.
На крају прве фестивалске вечери представио се Schime, квартет Луке Игњатовића. Schime је првобитно био трио, али се након две године постојања бенду придружио и Сава Милетић. У оригиналној постави су били Пеђа Милутиновић на бубњевима, Борис Шаиновић на контрабасу и бас гитари и саксофониста Лука Игњатовић. Бенд је издао трећи албум и ово је био њихов први наступ на фестивалу „Џезибар“.