Изборник Затворити

Најављен девети Џезибар

У дворишту Француске куће одржана је конференција за новинаре на којој је најављен девети Интернационални џез фестивал „Џезибар“. На конференцији је говорила Марија Грабовац.
„Девети Интернационални џез фестивал „Џезибар“ одржаће се 13. и 14. септембра 2019. године. Првог дана програм ће бити у дворишту Француске куће, а наредног на Тргу српских ратника.
И ове године је „Џезибар“ препознат од стране Министарства културе и информисања Републике Србије као један од најбољих џез фестивале у нашој земљи. За реализацију фестивала, министарство је определило финансијска средства у износу од 1.300.000,00 динара. Надам се да ћемо програмом који смо припремили оправдати указано поверење и министарства и публике која нас прати све ове године“, рекла је М. Грабовац.
У петак, 13. септембра у 20 часова, у дворишту Француске куће фестивал отвара BELGRADE FUNK COMBO, инструментални музички састав настао почетком 2016. године у Београду. Ове године изашао је њихов албум првенац који спаја фанк и афро звук са локалним утицајима.
ВЛАДИМИР МАРИЧИЋ КВАРТЕТ наступиће у 21 час. Влада Маричић је већ био гост Културног центра и познат је краљевачкој публици. Већина његових композиција има печат балканске орнаментике. У својој структури носе елменте карактеристичне за српску, односно балканску музику…
Прво фестивалско вече затвориће SCHIME, квартет Луке Игњатовића, ауторски џез бенд основан 2015. године у Београду. Музика им је под утицајем савременог и традиционалног џеза, као и класичне музике, а велику пажњу посвећују колективној импровизацији и интеракцији.
У суботу, 14. септембра у 20 часова на Тргу српских ратника наступа ЛАНА ЈАЊАНИН КВАРТЕТ. Лана Јањанин је композиторка, пијанисткиња, певачица и текстописац из Загреба. Музиком је почела да се бави са 4 године. Крајем 2018. године објавила је дебитантски албум ауторске музике „A minute of love“, који је снимила са својим џез саставом.
У 21 час наступају БИГ БEНД РТСa-a и италијански саксофониста FRANCESCO SANTUCCI. Santucci је сарађивао са бројним светски познатим уметницима, а његова музика налази се у бројним играним и документарним филмовима, као и позоришним представама. На фестивалу „Џезибар” наступиће са Биг Бендом РТС-а, са којим је већ имао веома успешну сарадњу и наступе претходних година. Публика у Краљеву ће бити у прилици да ужива у његовом маестралном извођењу и импровизацији у композицијама савременог џез израза, уз свесрдну подршку моћног Биг Бенда, који постоји већ 70 година и добитник је бројних награда и признања.
Наступом у 22 часа и 30 минута фестивал ће затворити DI LUNA BLUES, београдска блуз група која постоји већ 30 година, позната по одличним концертним наступима, коју предводи гитариста Драган Марковић Маре. На „Џезибару“ ће им се придружити енергична и харизматична Наташа Губеринић, један од најбољих женских вокала на београдској сцени и Драган Ћалина, један од наших најеминентнијих џез пијаниста.
Сви програми су бесплатни за публику!