Изборник Затворити

Завршен девети „ЏЕЗИБАР“

На Тргу српских ратника друге вечери фестивала „Џезибар“ наступили су Лана Јањанин Квартет, Биг Бенд РТС-а са италијанским саксофонистом Франческом Сантучијем и Ди Луна Блуз Бенд.
„Драго нам је што смо напокон дошли да свирамо у Србији. У Краљеву вечерас промовишемо наш албум првенац, који смо недавно издали и ово је заправо српска премијера. Част ми је и што као солисткиња наступам са Биг Бендом РТС-а“, рекла је Лана Јањанин, која је отворила програм друге фестивалске вечери. Лана је завршила класичну академију у Бечу, али су у њеној музици као љубав и страст увек били присутни џез, соул и поп. „Џез музика се развила до те мере да може ићи раме уз раме са класичном музиком по својој сложености. Ја мешам стилове и мислим да је плус код сваког музичара да може да се изрази у више стилова. Несврстана сам по жанру и у мојој музици свако може наћи нешто што му се свиђа.“
Публика је имала прилику да на „Џезибар“ фестивалу поново чује Биг Бенд РТС-а, овог пута са гостом из Италије.
„Драго нам је што смо после пет година поново у Краљеву са новим програмом и новим иностраним гостом. Сарађивали смо раније са Сантучијем, тако да ћемо следећег лета ми бити његови гости у Италији. Размишљамо и о студијском снимању. Он ја наш велики пријатељ и вансеријски европски музичар“, рекао је Драгослав Фреди Станисављевић, руководилац и диригент бенда. Фреди је напоменуо да је Краљево познато по љубитељима џеза, али и да је овај град изнедрио велика имена не само из света џеза, већ и народне и рок музике.
„Захваљујем се што сам позван на овај диван фестивал. Где год да свирам са Биг Бендом, осећам се као код куће и врло сам срећан. Сваки наш концерт је као сан и представља нешто посебно“, каже Сантучи. Истакао је да Србија има одличне џез музичаре као што су Душко Гојковић, Марко Ђорђевић, али да мора више да се уложи и да се ради на промоцији џез фестивала, јер ће једино тако на фестивале почети да долазе људи из целог света.
За крај програма, публици се представио Ди Луна Блуз Бенд на челу са Драганом Марковићем Маретом. „Провели смо диван дан. Импресиониран сам градом и дивним људима. Драго ми је што Краљево има један овако значајан џез фестивал. За оне који не знају, ја сам отац југословенског блуза. Бенд је настао пре тридесет година и свирали смо са највећим звездама света. Вечерас је у вашем граду једна сјајна екипа музичара, међу којима професор на клавиру Драган Ћалина и Наташа Губеринић, један од најбољих вокала у Србији.“ Енергичним наступом овог блуз бенда и сјајним вокалом Наташе Губеринић завршен је овогодишњи краљевачки џез фестивал „Џезибар“.