Изборник Затворити

Отворена Годишња изложба фотографија

У Галерији Културног центра у Рибници отворена је Годишња изложба фотографија. На конкурсу за излагање учествовали су аутори са територије Рашког округа. Прва награда припала је Ради Вукосављевић за фотографију „Краљ Увац“. Друго место освојила је Оља Симовић за фотографију „Капи 2“, а треће место Предраг Ракић за фотографију „Прича једног духа 2“. Похваљени су радови „Први снег“ Наташе Јанићијевић и „Црношиљац“ Весне Андријашевић.
„Фотографија је снимљена на једном од најлепших места у Србији. У свим анкетама и каталозима у Србији, међу десет првих фотогафија увек се нађе и Увац. Окренута вертикално, фотографија изгледа као да је на њој неко са одором и круном. Отуда и назив назив „Краљ Увац“, а мислим и да је Увац краљ међу рекама у Србији,“ рекла је награђена ауторка.
Владан Маринковић, председник Фото кино клуба Краљево, рекао је да је фотографија вишеструко драгоцена и да је равноправна уметност са свим осталим визуелним медијима. Оно у чему је њена предност је да је у тренутку готова реализација неке идеје, призора. За сликартсво, вајарство, потребно је много више времана. Врло често се данас сликари у модерној уметности користе фотографијом као средством изражавања.
За овогодишње бирање победника на конкурсу били су задужени фотографи Предраг Илић, Живота Јевтић и Ненад Јеротијевић.
Изложба ће бити отворена до 10. марта 2020. године.