Изборник Затворити

Актуелна дела за децембар

ПЕСМЕ 1961-2012 – Боб Дилан

Пред читаоцима је песнички опус једне од највећих живих легенди прошлог и овог века; целокупно педесетогодишње песничко стваралаштво Боба Дилана. Јавност је по први пут у прилици да се на једном месту увери у чињеницу да је овај кант – аутор пре и изнад свега  писац. Или није. Али, да би се донео суд и појединачни став на ову тему ваља поштовати редослед потеза: прво се Диланова поезија мора предати на увид јавности како би могла да буде и прочитана. Јер, док се америчко издање ове књиге није појавило, а поводом и после добијања Нобелове награде за књижевност, могло се слободно рећи да Дилан као књижевник ни на енглеском говорном подручју није био комплетно (и ваљано) прочитан.

ПЕЦА СВИРА ЏЕЗ – Магали ле Иш

Пеца се са својим саксофоном упутио у Њу Орлеанс, град џеза. Надао се да ће тамо упознати некога с ким ће моћи да свира. И заиста, убрзо су му се придружили сјајни музичари. Прелиставајући ову звучну књигу и притискајући прстом означене кружиће, дете ће се упознати с богатством звукова различитих инструмената који учествују у извођењу џез музике и уживати у звуцима џеза.

СТРАХ: ТРАМП У БЕЛОЈ КУЋИ – Боб Вудвард

Страх је свакако најинтимнији портрет актуелног америчког председника, кога многи уједно сматрају и најконтроверзнијим. САД и свет никада се до сада нису срели с неким из Беле куће ко је изазвао толико полемика као што је то случај са Доналдом Трампом. Фокус ове књиге управо је на жестоким расправама око њега и изузетно необичним ситуацијама у којима се доносе неке од најбитнијих одлука у Овалној соби, које без сумње имају пресудни утицај на читав свет. Читалац ће често остати затечен пред невероватним мизансценом који окружује Трампов кабинет, карактерима неких од његових сарадника, њиховим (не)компетенцијама, али пре свега главним протагонистом ове књиге.

ПОЖУДА – Елфриде Јелинек

Пожуда је најчитаније и најконтроверзније од свих дела Елфриде Јелинек. Као у некој савременој Илијади (у којој се, из певања у певање, у разним варијацијама напада на живот и тело ратника), у Пожуди, епопеји једне жене, из дана у дан се напада на њено тело, које је објекат мушке пожуде. У интервјуима и разговорима који су претходили објављивању књиге Јелинек је говорила како је хтела да напише женски порно-роман, али да у томе није успела. Неуспех је, како је рекла, био неминован, јер је током рада на тексту морала да увиди „да су мушкарци узурпирали језик порнографије више него било који други језик – чак више него онај ратни и војни, и сваки чин супротстављања томе осуђен је на пропаст.“

Тако је покушај женске порнографије прерастао у својеврсно анти – порнографско штиво које осликава друштвени систем у његовом настојању да присили жену на улогу објекта у свим сферама друштвеног и политичког живота, у снажну социјалну критику, покушај демонтирања модерног ропства.

ЈЕГЕРМАЈСТЕР – Дарко Тушевљаковић

Нови роман Дарка Тушевљаковића, добитника Европске награде за књижевност.

Два паралелна тока радње у роману Јегермајстер укрштају се и разрешавају на узбудљив начин на изолованом острву које се од могуће туристичке атракције претвара у поприште унутрашњих борби јунака романа и најразличитијих спољних изазова којима они постају изложени.

Из једне напете епизоде читалац иде у следећу пратећи трагове које јунаци остављају за собом док покушавају да одгонетну причу властитог живота.

Док одмор на острву постаје кошмар, појава мистериозног јегермајстера у другом току романа подстиче главног јунака да трага за одговорима који му непрестано измичу. То су одговори који би му помогли да разуме околности и чињенице властитог живота, окружење у коме се нашао, природу света у коме живи, дилеме које га раздиру и прогоне.