Изборник Затворити

Актуелна дела за јануар

ЖИВОТ СЕ СА МНОМ МНОГО ПОИГРАО – Давид  Гросман

Нови роман Давида Гросмана Живот се са мном много поиграо представља велики тренутак савремене светске књижевности. За претходни роман Коњ улази у бар Гросман је добио Међународну награду Ман Букер, а за превод новог романа, пре неколико месеци објављеног у Израелу, заинтересоване су десетине светских издавача. Архипелаг објављује први превод овог романа.

Можда први пут једна особа из наших крајева и нашег историјског и културног искуства постаје јунак једног великог романа светске књижевности. Јунакиња романа је Ева Панић – Нахир, а велики део романа одиграва се у Београду, околини Варварина, на Голом отоку, као и у другим местима бивше Југославије.

ЏИМФИШ – Кристофер Хоуп

Сатира базирана на реалним политичким догађајима. Стварност која делује као да је немогућа. А заправо је уједно бајка за одрасле и застрашујући коментар политичке моћи.

Вечна Хоупова тема – Јужна Африка, овога пута у последњим годинама апартхејда, уз путовање преко Зимбабвеа, Уганде, Мобутуовог Заира, Либеријског рата и Сомалије до Чернобиља, пада Берлинског зида, Москве и Румуније. А путник, погрдног имена Џимфиш је „ретка звер“ у Јужној Африци: црнац беле пути или белац са црначким коренима кога расизам и етничко класификовање света упорно тера од одговора на питање „Како ћу знати када сам на правој страни историје? И кога да питам?“

ШТА ЋЕ БИТИ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ? Историја и будућност – Волфганг Шмале

У жижи интересовања не само европске него и светске јавности је питање шта ће се догодити са Европом, односно Европском унијом. За Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору то је посебно важно питање, јер се ове државе спремају да уђу у чланство Европске Уније. Суочени са Брегзитом и финансијском кризом, популизмом и страхом од растуће деснице, чини се да постоји само избор између сукоба и стагнације. Ова књига је охрабрујућа и на стручан начин пружа одговоре који су веома корисни посебно младим људима, студентима и стручњацима из области политичких студија, историје и права, социологије и других друштвених наука, као и невладиним организацијама и медијским посленицима. Очима историчара и ставом убеђеног Европљана, Волфганг Шмале истражује корене поменутих феномена и размишља о односу између нације и Европе. Изнад свега, показује како Европска унија још увијек може пронаћи свој пут у будућност.

НОВОГОДИШЊИ ЛАВИРИНТИ – Сем Смит
Ово је књига која ће вам улепшати новогодишње и божићне празнике. У њој ћете наћи бројне забавне и занимљиве лавиринте у пределима завејаним снегом или на градским улицама и трговима. Полетите Деда Мразовим санкама, спасите ирваса који се изгубио у шуми и наградите себе путовањем у забавни парк Зимска чаролија. У почетку су лавиринти лакши за решавање, касније постају мало тежи, али се уз мало труда и концентрације сви могу решити. Решења можете наћи на крају књиге.

РОЂЕН КАО ЗМАЈ – Драган Хамовић
Коначно упознајте српког змаја! Сигурно знате за неке друге, неовдашње змајеве, које је тешко разликовати од ала, аждаја и других гнусних чудовишта. Српски змај није летећа змијурина што шири страх, него је леп „огњевит јунак“… Штити свој народ од сваке напасти, а његове усеве од ала што предводе олујне и градоносне облаке. Српски змај не подноси але и обратно… Заправо, ипак их змај, на свој начин, воли. Шта би он без ала, како би се без њих испољио?