Изборник Затворити

Актуелна дела за мај

Док је ванредно стање и даље на снази, а већина нас  проводи доста времена у својим кућама,  направили смо избор наслова за које се надамо да би могли да вас заинтересују, насмеју и обрадују. У поново отвореној Градској књижари можете наћи све наслове које вам препоручујемо у избору за овај месец. Трудили смо се да изаберемо књиге које можда већ имате у својим библиотекама и, ако сте их већ читали, верујемо да ћете им се радо вратити.

Кофер – Сергеј Довлатов

„На дну кофера лежала је страница „Правде“ из маја осамдесете. На насловној страни је писало: „Живео социјализам!“ У средини је био портрет Карла Маркса. Кад сам био школарац, обичавао сам да цртам вође пролетаријата. Посебно Маркса. Мало размажеш мрљу мастила и већ личи… Погледао сам празан кофер. На дну је био Карл Маркс. На врху Бродски. А између њих безнадежан, непроцењив, једини живот.“

Кина у десерт речи – Ју Хуа

У „Кини у десет речи“, Ју Хуа нам приповеда о тренуцима из сопствене прошлости, али и о моментима из историје своје земље који су у значајној мери дефинисали кинеску садашњост. На себи својствен начин, а не треба заборавити да је реч о једном од највећих живих кинеских писаца, Ју Хуа у овом делу доводи у питање линеарни историјски развој и приповеда о фрагментима стварности из различитих раздобља који се међусобно преплићу и одређују. Одабране речи Ју Хуау служе да макар делимично осветли сложени калеидоскоп савременог кинеског друштва и укаже на противуречности које су са собом донеле огромне друштвене промене.

Код куће је најгоре – Ефраим Кишон

Једна од најпродаванијих и најпревођенијих књига израелског писца Ефраима Кишона у којој инспирацију за своје приче налази у свакодневним ситницама породичног живота. Као врстан хумориста, још једном доказује како наизглед обична свакодневица крије у себи обиље смешних ситуација којима се од срца смејемо јер у њима препознајемо и нас саме…

Астерикс књига 5 –  Госини, Удерзо

Борба малог галског села и њихових необичних становника проив моћног Римског царства, које влада готово читавим тада познатим светом, забавља и засмејава децу и одрасле широм света већ шест деценија. Осим авантуре и смеха, ови стрипови крију и причу о борби за слободу у наизглед немогућој ситуацији кроз политичку сатиру актуелну у свим временима. Невероватне авантуре необичних суперхероја, Астерикса и Обеликса смо вам већ више пута препоручивали. Опет им се враћамо сећајући се њиховог творца и цртача Албера Удерза који је преминуо прошлог месеца у 93. години у Француској.

Мали кућни огледи – Томислав Сенћански

Мали кућни огледи садрже велики број идеја за научне експерименте које деца безбедно могу извести сама или уз малу помоћ одраслих. Током рада деца ће се забавити, а истовремено ће се и упознати с неким основним законитостима природних наука.

Огледи такође подстичу дечју машту и показују им да је наука очаравајућа и да се налази свуда око на