Изборник Затворити

Актуелна дела за новембар

ОТКАКО САМ КУПИЛА ЛАБУДА – Тања Ступар Трифуновић

Нови роман добитнице Европске награде за књижевност. Неодољив роман о љубави и растанку.

Кроз цео роман „Откако сам купила лабуда“ Тања Ступар Трифуновић води јаку и ускомешану причу о забрањеној љубави и о лудилу страсти. При томе, пажљиво су мотивисани поступци јунакиња, њихова растрзаност у кошмару савремених свакодневних околности, њихова разапетост између страсти и нужности, између љубави и табуа, између задатих околности и прекорачења.

Јунакиње романа упућене су интензивно једна на другу у размени страсти и напетости, љубави и мржње, свађе и склада, унутрашњих потреба и изговорених и неизговорених страхова.

СУВА ИГЛА: ИСКАЗИ НАКОН УБОДА – Радивој Шајтинац

Гребе, нежно и пажљиво, Радивој Шајтинац, сувом иглом по бакарној плочи: прво силуете, затим све оштрије профиле својих, сасвим свакодневних ликова, сенчећи их благом иронијом и банатском, равничарском сетом. Периферијска приземљуша од набоја, влажних зидова, с баштом, „у којој се ни биљкама ништа не догађа“, фризерски салон, студентска соба у Берлину – мизансцени су вечне приче о малим животима с великим, неиспуњеним жељама, за које је „дневно древно“.

ПРИВИЂЕЊА ИЗ СЕНКЕ – Мансура Изудин

Радња овог необичног романа почиње и завршава се на клупи испред Кафкиног музеја у Прагу, где се случајно упознају Камелија Магди, књижевница из Каира и Адам Костаки, књижевник из Сијетла. Као што то понекад бива међу странцима, можда зато што помисле да се никада више неће срести, њих двоје, ван сопствених очекивања, одмах размењују неке врло личне тајне, сећања на болне тренутке одрастања, несрећан и несређен приватни живот, којих не могу да се ослободе и који су утицали на њихово формирање, као и на одлуку да се посвете писању, као једином начину да се изразе.

НЕОБИЧАН ДУЕТ – ДЕЦА И СЛАБОВИДОСТ, Горан Марковић

У овој илустрованој књизи упознајте пса Леа и његовог посебног пријатеља Николу, који је исти као остала деца, али му чуло вида није тако развијено као њихово…

EXCEL 2019 КОРАК ПО КОРАК – Curtis Frye

Ова књига олакшава учење. Погледајте у књигу кад год вам затреба помоћ – једноставна упутства и слике показују прецизно шта да радите, корак по корак.

  • Брзо припремите радне свеске, унесите податке и форматирајте их за лакше прегледање.
  • Обавите прорачуне и пронађите и исправите грешке.
  • Направите радне листове за прогнозирање, кључне показатеље оствареног учинка (KPIs) и временске линије.
  • Визуелно прикажите податке користећи 3Д мапе, левкасте графиконе и друге моћне алатке…