Изборник Затворити

Street art – најава

Културни центар „Рибница“ Краљево организује 30. и 31. августа 2019. године фестивал алтернативних уметности „Стрит арт“. Тим поводом одржана је конференција за новинаре на којој су говориле Марија Грабовац и Оливера Марјановић.

Дневни програм ће се одржати у парку испред Духовног центра, док ће концерти бити у центру града на Тргу српских ратника.

У петак, 30. августа, у 9 сати пре подне програм отварају најмлађи учесници фестивала, чланови Алтернативе, са водитељем радионица краљевачким уметником Бојаном Оташевићем. Они ће на платоу испред Духовног центра урадити цртеж на бетону. Од 10 часова придружују им се 3Д графитери Миливој Костић Коле, први 3Д уметник у Србији, академски сликар из Новог Сада и Керим Мушановић, босанскохерцеговачки академски сликар. Исти програм се одржава и у суботу.

Од 18 часова првог дана, за најмлађе Краљевчане биће организовано цртање по лицу, које ће радити Александра Маринковић Ђорђевић. Поред тога, за оне који желе да науче неке основне циркуске дисциплине, биће приређена бесплатна радионица у извођењу чланова Циркусфере. Истовремено ће Инекс театар имати перформанс који обухвата жонглирање, ходање на штулама, вожњу моноцикла…

Представа „Кловн у љубави“ почиње у 18 часова и 30 минута. У питању је интерактивна кловновско – жонглерска представа намењена свим узрастима.

У 19 часова и 30 минута почиње шоу „Трио пута три“, акробатска прича са елементима акробаланса и партерне акробатике. У 21 час биће „Fire show“ Инекс театра,  програм који затвара први дан фестивала.

У суботу, 31. августа, пре подне су на истој локацији графитери и цртачи. У програму са Оташевићем  учествују и деца са аутизмом.  Од 18 часова је такође наставак програма од претходног дана – цртање по лицу и Радионица циркуских дисциплина.

У 18 часова и 30 минута краљевачки гимназијалци одржаће еколошку радионицу за децу „Рециклажа није гњаважа“ и предавање за родитеље „Свакодневицом ка очувању Планете“.

Beatbox радионица почиње у 19 часова. Водиће је Крагујевчанин Неша Радовановић (Неша Beatbox), вицешампион „Grill 2 thrill” beatbox државног првенства.

Представа „Кућица бројева” је од 19 часова и 30 минута. Намењена је деци  узраста до 7 година и омогућава једноставно учење бројева прве десетице кроз песму и игру. Овом представом завршава се дневни програм.

Концерти почињу у 20 часова на Тргу српских ратника. Први наступа краљевачки стрит панк – рок бенд „Креативни неред”. Звук  бенда је енергичан, а текстови се углавном баве социјално – друштвеним питањима и битисањем појединца, заједнице и читавог  система.

YOKONO, четворочлани инструментални еxпериментални рок бенд из Београда, наступиће, у 20 часова и 30 минута. Фузијом многих музичких праваца од гитарског амбијентала, стонер рока, психоделик рока, преко пост  и хард рока, трип хопа и даба, Yokono инструменталном енергијом креира јединствени музички израз који је и сиров, али и софистициран.

У 21 час и 15 минута почиње наступ групе Е – Play.  E – Play је алтернативни састав из Београда. Врло јединственог звука, који карактеришу дисторзирани бас, драм енд бејс ритмови и нежне – атмосферичне гитаре, овај бенд веома брзо налази своје место на српској рок сцени. Састав иза себе има пет студијских албума, велику листу самосталних и фестивалских наступа.

За крај фестивала, публици ће се представити Канда, коџа и Небојша, чији концерт почиње у 22 часа и 30 минута. ККН су један од кључних састава са рок сцене из деведесетих година, група јединствене поетске визије, чији рад остаје упамћен као један од врхунаца позне фазе развоја нашег рок енд рола.

Сви програми су бесплатни за публику!