Изборник Затворити

Street art – први дан

Првог дана фестивала одржане су бројне радионице, представа за децу и улични перформанси.

У преподневним часовима у парку код Духовног центра краљевачки сликар Бојан Оташевић, са члановима Алтернативе, одржао је радионицу цртања на бетону под називом „Лептир парку – љубав природи“.

У вечерњим сатима аниматори и акробате из „Циркусфере“, Организације савременог циркуса у Србији, приредили су радионицу циркуских дисциплина која обухвата акробаланс и жонглирање, представу за децу „Кловн у љубави“ и акробатски шоу „Трио пута три“. Најупорнији полазници радионица су већ успели да савладају основне елементе партнерске акробатике.

3Д графити су прошле године наишли на веома добар пријем међу краљевачком публиком, па је овај вид уметности уврштен и у овогодишње издање фестивала.

„Моја 3Д слика тематски је везана за екологију, за обазрив однос према природи. У првом плану је плишани меда из детињства, који се налази на чамцу. Означава крај детињства, пловидбу из фазе сигурности и заштите ка животу који би требало самостално организовати“, реко је Миливој Костић, сликар из Новог Сада.

Керим Мушановић, босанскохерцеговачки сликар, први је пут на неком фестивалу у Србији и каже да је ово једно јако лепо искуство. 3Д стрит артом се бави већ седам година, а на нашем фестивалу насликао је тигра који лежи на постаменту везан ланцима. Керим истиче да су друштвене мреже јако битне за 3Д графит, јер тако ове слике постају видљиве широм света, с обзиром на то да њихово трајање зависи од временских услова и да се јако кратко задржавају на подлози уколико падне киша.

Велико интересовање је владало за цртање по лицу које је радила Александра Маринковић Ђорђевић. Девојчице су углавном хтеле да постану принцезе и лептирићи, а дечаци неки од супер хероја.

Улични перформанс кроз центар града извели су чланови Инекс театра који су и раније наступали на „Street art-u“. Испред Духовног центра посетиоци су могли да виде разне тачке са жонглирањем, а за крај програма приређен је „Fire show“ на који је публика одреаговала са одушевљењем.