Изборник Затворити

Отворена изложба скулптура Славише Михајловића и Милоша Шарића

Програм Фестивала уметности „Маглич“ настављен је у Галерији Културног центра у Рибници изложбом скулптура двојице младих вајара Славише Михајловића и Милоша Шарића. Изложбу је отворила Ана Јеротијевић казивањем песме „Дечанска звона“ Даринке Јеврић.

„Концепт мог стварања је идеја страдања где кроз скулптуру, цртеж и слику представљам страдања коју су се дешавала на Косову и Метохији“, рекао је Михајловић.

Осим о својој уметности, говорио је и о потешкоћама с којима се сусреће док ствара, као и о животу младих људи у Косовској Каменици.

„У Косовској Каменици, где живим, јако је тешко стварати, како због доступности материјала тако и због транспорта радова и излагања преко границе. Младима недостаје простор за окупљање, за дружење и креативни рад.“

Славиша Михајловић је добитник више награда за скулптуру, а један је од оснивача Културног склоништа „Крик“ у Косовској Каменици.

Милош Шарић је на докторскм студијама на Факултету примењених уметности у Београду. Бави се израдом скулптура претежно од метала, компоновањем различитих елемената узетих са различитих страна. Доминантан облик у његовој скулптури је секира. Бави се данашњим  друштвом, сведочећи о догађајима из окружења.

„Живимо у времену отуђења. Обузети смо друштвеним мрежама и културом мас медија, тако да покушавам да пробудим код посматрача жељу за контактом, за додиром. Зато сам решио да се бавим тематиком везаном за традицију, заједништво и породицу.“

Изложба „Склоп“ је резултат сарадње двојице уметника која је настала још у  студентским  данима на Факултету уметности у Звечану, па касније и на мастер студијама. Представља и склоп личности и ситуација у којима су се заједно нашли и кроз које су путовали, тако да је на један начин бележење њиховог пута и усаглашавање у једном простору.

Ово је прва заједничка изложба Славише Михајловића и Милоша Шарића.