Изборник Затворити

Одржана пета Смотра народног стваралаштва

ОДРЖАНА ПЕТА СМОТРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

На платоу испред Културног центра у Рибници одржана је пета Смотра народног стваралаштва. У такмичарском музичком програму учествовало је око две стотине извођача изворне српске песме. Домаћин је била Певачка група „Рибница“ која је наступала у ревијалном делу. За љубитеље старих заната и рукотворина приређена је радионица ткања и продајна изложба. Као и претходних година уприличен је и дефиле учесника до цркве Светог Василија Острошког на Берановцу.

Програм овогодишње Смотре отворила је градска већница за културу др Гордана Стојковић, која је у име Града Краљева учесницима пожелела добродошлицу.

„Наш град подржава овакве манифестације јер је њихов циљ очување културног наслеђа, традиције, као и нематеријалне културне баштине. Сваки овакав догађај представља спој прошлости, садашњости и будућности. Захваљујући свима вама, који сте наши гости, негује се лепота изворне песме, као и други видови народног стваралаштва, који у себи крију специфичности краја из којег потичу. Град Краљево дочекује вас раширених руку и отвореног срца“, поручила је др Стојковић.

Титулу најбоље солисткиње понела је Борка Лишанин, чланица Певачке групе „Беле раде“ из Ивањице, а за најбољег солисту Смотре проглашен је Радољуб Поповић, певач групе „Славуј“ из Севојна.

У такмичењу женских певачких група најбоље су биле „Војковчанке“ из Источног Сарајева. Другопласиране су „Распеване домаћице“ из Прилика, а треће место освојиле су најмлађе учеснице Смотре, група „Црнућанка“ из Горњег Милановца.

Прво место у конкуренцији мушких певачких група припало је „Луновачкој моби“ из Луновог села. Друго место освојили су певачи групе „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда, а „Сновалица“ из Доњег Дупца окитила се бронзаним одличјем.

Жири су чинили етномузиколози Музичке продукције РТС-а др Мирјана Дробац и мр Александра Стошић Митић, као и Драгољуб Милосављевић, руководилац Српског културног центра „Стефан Немања“ из Краљева.

„Ово такмичење доприноси очувању културног наслеђа вокалне традиције. Имамо прилику да чујемо више од тридесет група из Србије, Републике Српске и Црне Горе и посетиоци могу да се упознају са различитим начинима певачке традиције. Оно што је најважније је очување оног начина певања који је карактеристичан управо за  одређени регион. Оно што није добро за свеукупну ситуацију у нашој земљи је то да су сви чланови група старији људи“, рекла је др Мирјана Дробац, председница жирија.

Гости из Републике Српске, уз које увек иде песма, игра и весеље, доносе у наш град  део свог родног краја и српских обичаја. Према речима Драгољуба Стојановића, вође групе из Новог Горажда, песма је увек била духовно упориште и снага нашег народа, указујући му на једини исправни пут – пут љубави, мира и толеранције.

Чланице „Словенског друштва“ су на продајној изложби приказале најбоље од својих рукотворина. Везене хаљине, кошуље, плетене чарапе, хеклани столњаци, грнчарија и још много тога само су део богате понуде које ово удружење ствара. Вредне руке су и у Културном центру хеклале, плеле, везле и преле вуну. Од њих су млађе генерације могле да добију савете и топли осмех. Најстарија међу њима, Видосава Симић, за старе занете каже да чувају тело, али и душу. Радионица ткања заинтересовала је и млађе и старије посетиоце, а све одговоре на њихова питања имале су Милица и Александра које се годинама баве ткањем и стварају права уметничка дела.

На крају програма присутнима се обратила и Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра истичући да су нам сви гости подједнако драги и важни.

„Без обзира на то што је овогодишња Смотра такмичарског карактера, победници сте сви ви који сте током читаве године учествовали на неким другим фестивалима и смотрама, јер ви радите оно што је најважније за Србију – чувате нематеријлну културну баштину, чувате српску душу, српско срце и идентитет нашег народа.