Изборник Затворити

Отворена изложба карикатура

У Галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба карикатура аутора Миланка Каличанина. На отварању су говорили сатиричар Зоран Туцаковић, др Љубиша Јовашевић и професор Димитрије Јовановић.

„Када имамо част и срећу да присуствујемо отварању изложбе Миланкових карикатура, утисак ретроспективе неизоставно постаје преовлађујући у нашем доживљају. И тај утисак, узвишен и осенчен посебним тргедијским болом, није зависан од тога јесу ли изложене карикатуре потпуно нове, или међу њима има и старијих, односно оних које су доживеле накнадну интервенцију нашег карикатуристе. Када преиспитамо себе, са сигурношћу ћемо утврдити да та ретроспективност потиче од симбиотичке везе наше неугасле потребе за разматрањем и покушајем решавања проблема из прошлости и Миланковог стваралаштва са препознатљивом тематиком“, рекао је Туцаковић истичући да бодар дух и крепка душа постају залог нашег опстанка и да управо тиме зраче карикатуре Миланка Каличанина.

Др Јовашевић је говорио о историји карикатуре.

„Први пут се карикатуре појављују у доба Луја XIV у облику памфлета, који су били прогањани, као и њихов аутор. Уколико се вратимо уназад, видећемо да су многа наша и имена светске историје имали период у животу када су се бавили карикатуром.“

Јовашевић је као пример карикатуриста навео одређене уметнике попут чувеног сликара Франсиска Гоје, који је бежећи из Шпаније носио своје авете, који су представљали прави приказ краљевске породице. Код нас су то били Ђура Јакшић, Јован Јовановић Змај, Тврдош…

Каличанин је од 1978. године до данас нацртао више од 1000 карикатура, а многе  су објављене у листовима код нас и у окружењу. Добитник је више десетина награда.

„Миланко има добре идеје и ту особину да све оно што прикаже постаје потпуно јасно без коментара.  Порука је ту, било да публика или појединац прихватају то или не.“, закључио је Јовашевић.

Димитрије Јовановић је истакао да је јако незахвално бавити се сатиром, јер се врло лако скрене с правог пута. С малом грешком, дело постаје банално и  губи се смисао.

„Миланко није имао грешака у својим карикатурама. Данас он припада самом врху српских карикатуриста. Нећу га поредити ни са ким, јер је неупоредив, не само због идеја већ и  због начина на који их исказује. Он има изоштрено чуло да раздвоји добро од зла и да доброме ода почаст кроз карикатуру, што није лако. То успева само врхунским карикатуристима, а оно што вечерас видите је врх српске карикатуре.“

Изложба ће бити отворена до 20. новембра.