Изборник Затворити

Актуелна дела за јул

Бизарне приче – Олга Токарчук

Последње објављено дело добитнице Нобелове награде за 2018, збирка од десет приповедака, чији је заједнички именитељ фасцинација чудноватошћу која се обично доводи у везу с рубним просторима и лиминалним стањима. Као и у својим претходним књигама, Олга Токарчук нам поставља питања која нас избацују из комфора, подсећа нас на то да се свет човеку мигољи, измиче му, да све мање имамо контроле над својим постигнућима, да се у данашњим друштвима демократија неопазице претвара у диктатуру, и да су улоге које преузимамо на себе полуге социјалних конструката…

Браћа по души – Давид Диоп

Роман који је вероватно уникатан у свету по својој теми; говори о Африканцима који су се борили у Првом светском рату на европском фронту.

Врло концизним а продорним стилом, Давид Диоп приказује младог Сенегалца чији се ум уплиће у лудило након што искуси страхоте и бесмисао рата и смрти. Користећи ритам изворног језика народа Волоф, Диоп развија један хипнотишући стил који читаоцу омогућује суптилан и моћан увид у немир и метеж рата, док истовремено истражује тамну страну људске природе и дубине њеног лудила.

Мали дечак – Лоренс Ферлингети

Роман написан и објављен у стотој години ауторовог живота!

Ова чињеница није пуки књижевни сензационализам, већ доказ законитости обрнуте пропорционалности: што старији писац – то млађа књига. Наиме, Ферлингети, већ прешавши и сто прву, посебна је појава у америчкој књижевности – писац (више од педесет књига поезије, драма, прозе), сликар, издавач, корисник џеза у поетске сврхе, политички активиста и очито – вечити младић. Али и заповедник бојног брода у Другом светском рату, учесник искрцавања у Нормандији, сведок бомбардованог Нагасакија…

Двополна имена – Амели Нотомб

Она се зове Доминик. Он се зове Клод. Имена их повезују на необичан начин. На њиховом језику, и једно и друго име пишу се исто, било да их носи мушко или женско. Они, ипак, јесу женско и мушко. Стидљива, повучена Доминик никад ниједном мушкарцу није дозволила да завири под њену брижљиво чувану љуштуру. Шармантни и стрпљиви Клод, иако помало тајновит, нарочито кад је реч о послу, не личи на мужјака предатора који ће уграбити шта му се пружа па нестати без трага и гласа. На помолу је права идила. Доминик и Клод постају родитељи. На свет долази мала Еписен, проницљиво и осетљиво дете кроз чију ће се судбину преламати и судбине оних који су је на тај свет довели.

Атлас свемира

Атлас свемира је богато илустровани атлас са шест великих расклопивих мапа који младе читаоце упознаје са чудима космоса и доноси узбудљиву причу о настанку звезда и планета. Обилује богатим илустрацијама Сунчевог система, једноставним мапама познатих сазвежђа и мноштвом илустрованих занимљивости.

Овај изванредни атлас, на забаван и занимљив начин, упућује децу у тајне свемира, а погодан је и за школску употребу.