Изборник Затворити

Актуелна дела за август

КИХОТ – Салман Ружди

Најужи избор за Букерову награду 2019. године.

Величанствен омаж Сервантесу и његовом бесмртном јунаку и јединствен коментар наших несигурних времена.

У тренутку када му је срце поскочило, премда не можемо утврдити тачан дан или време, знао је да се заљубио. Мада је госпођицу Салму Р. виђао само на телевизијском екрану, помно пратећи њене емисије, она је била прелепа и духовита власница његовог срца. Тада му је синула идеја: неизоставно мора кренути у поход да освоји њено срце!

Замислите причу о љубазном и смушеном продавцу опседнутом телевизијом, који се заљубљује у телевизијску звезду. Заједно са (измишљеним) сином Санчом, он одлази на сликовито путовање кроз Америку да би доказао да је вредан њене руке, галантно се суочавајући са трагикомичним недаћама доба у коме је све могуће. Замислите причу о два јунака, једном из стварности, једном из маште. О немогућој потрази осуђеној на пропаст. Причу о трачку наде да ће на крају ипак љубав победити.

БИЗАРНЕ ПРИЧЕ – Олга Токарчук

Последње објављено дело добитнице Нобелове награде за 2018, збирка од десет приповедака, чији је заједнички именитељ фасцинација чудноватошћу која се обично доводи у везу с рубним просторима и лиминалним стањима. Као и у својим претходним књигама, Олга Токарчук нам поставља питања која нас избацују из комфора, подсећа нас на то да се свет човеку мигољи, измиче му, да све мање имамо контроле над својим постигнућима, да се у данашњим друштвима демократија неопазице претвара у диктатуру, и да су улоге које преузимамо на себе полуге социјалних конструката. Добро познате старе хришћанске идеје износи у новом руху, а реконституисану човекову везу с природом нуди у трансхуманистичкој визији драговољног оживотињавања. Ово нису само приче о клонирању, усамљености и немогућности да схватимо себе и свој положај у утврђеним друштвеним улогама; свака прича је по једна ишчашена визура која подстиче потребу да дамо свету некакав смисао у метафизичком устројству. Типично за све књиге Токарчук: доводити у питање аксиоме зато да би померене границе отварале изненађујуће видике, и да би потреба за превазилажењем ограничења прорадила као ментална нужда. Јер уметност и постоји зато да би провоцирала оно на шта се бојимо и да помислимо.

МУТНИ НАГОВЕШТАЈ КИШЕ – Јелена Ленголд

Узбудљив повратак Јелене Ленголд поезији после књиге „Бунар тешких речи“ наставља се у песмама из нове књиге „Мутни наговештај кише“.

Тај повратак је у знаку обнове свакодневице као повлашћеног простора песничке имагинције. У свакодневици се, а не на неком анонимном, издвојеном и изузетном месту, утврђују суштинска искуства људског живота, доживљавају узлети и падови, препознају тренуци просветљујућег смисла и тренуци у којима је замрачен цео хоризонт, настају догађаји вредни памћења и вредни саме песме.

О томе говоре песме Јелене Ленголд, истинито и дубоко, мирно и проницљиво, једноставно и проживљено. Обликоване као мале и заокружене приче у форми песама, оне нити улепшавају свакодневицу, нити се устежу да погледају у лице ономе што је ту и ономе што ће тек доћи.

ПРИНЦ ВАЛИЈАНТ 17 – Харолд Фостер

Принц Валијант полази у мисију да пронађе једног несталог, заљубљеног наследника, али, пошто се с њим враћа прекасно, постаје ментор несигурном вођи. На путу ка Камелоту, спријатељује се са сер Рејнолдом, веселим глумцем чије јахачко умеће привлачи пажњу краља Артура. Сер Рејнолда, осим тога, вештина опонашања других одводи дубоко у љубавни троугао. У свечаној дворани се боре како чланови породице, тако и витезови, а за то време млади Арн полако луди под чинима дивљих шумских људи. Вал предводи побуну робова, Алета кује планове против грамзивих управитеља који су Маглена острва гурнули у опасно препуштање задовољствима, док краљевска деца откривају чари романсе.

У овом тому се налази, у целини, последња епизода Принца Валијанта коју је нацртао Харолд Р. Фостер.

Шта све Ана зна… ПОЛАЗАК У ШКОЛУ – Симеон Маринковић

Ана је много тога научила у вртићу, али у школи је чека још доста занимљивости. Ана највише воли када с другарима нешто заједно направи. Пажљива је на часу и увек пита када јој нешто није јасно. А које књиге Ана најрадије позајмљује у школској библиотеци? Које игре воли да игра с другарима? Школа је баш узбудљива и Ана се радује сваком новом дану.