Изборник Затворити

Отворена изложба фотографија „Тренутак“

Културни центар „Рибница“ Краљево својим програмским активностима негује фотографију и кроз самосталне изложбе аутора и кроз регионалну изложбу. Коста Костић је победио на конкурсу за Годишњу изложбу фотографија аутора са територије Рашког округа у 2019. години и тиме добио прилику да излаже у нашој галерији.

На отварању изложбе су говорили Владан Маринковић и Милица Шолајић, чланови жирија, који је прошле године Кости доделио прву награду за фотографију „Водени пут“.

„На победничкој фотографији ухваћен је тренутак који треба да се заслужи. Да би се ова случајност догодила, Коста је морао да порани, да има у правом тренутку спреман апарат и да диван призор из птичје перспективе усними баш када су чамци били овако поређани.“

На изложби је приказана и серија фотографија са маглом па је Маринковић истакао да не постоји правило да уколико је лоше време неће бити добра фотографија, већ да и магла и киша могу да нам дају одличне фотографије.

„Коста има инстинкт за фотографију и по томе је јединствен. Ту управо имам у виду фотографије из магле. Избором радова за изложбу Коста шаље поруку да чак и мутна фотографија може бити добра уколико има свој смисао. Неке приказане фотографије имају крупно зрно и оне такође имају своју специфичност, драж, особеност и поруку.“

Коста се бави и аналогном фотографијом што данас раде само људи који имају велику љубав према фотографији. Дигитална фотографија је распрострањена, брза, ефикасна, лака.

„Коста преноси емоцију на фотографију бележећи исто и аналогним и дигиталним фотоапаратом. Увек је на правом месту у право време. На једној од изложених фотографија види се савршено јединство коња и брежуљка. То је нешто што у Краљеву само Коста може да уради“, рекла је Милица Шолајић.

Аутор изложбе нам је рекао да се фотографијом бави од 2013. године и да је све почело као хоби.

„Свидео ми се сам процес добијања фотографије од експозиције, подешавања параметара бленде, па све до самог чина развијања. Опрема којом радим јесте битна, али није пресудна. Сасвим је свеједно да ли користите аналогни или дигитални фотоапарат, подједнако можете добити добру фотографију. На изложби се представљам  са портретима и уличном фотографијом. То је оно што највише волим да фотографишем.“

Маринковић је на крају закључио да поред тога што је добар аутор фотографије, Коста носи једну важну особину коју имају велики људи и уметници, а то је скромност.

„Сигуран сам да ужива у својим радовима, али се не хвали и несебично дели своје знање. Са сигурношћу можемо да кажемо да са овом изложбом он улази у круг аутора креативне, уметничке фотографије. Наш град сада има још једног аутора који може достојно да нас представља и с којим можемо да се поносимо.“

Изложба ће бити отворена до 9. септембра.