Изборник Затворити

Актуелна дела за септембар

БЕНГАЛСКА НОЋ – МАИТРЕЈИ, Мирча Елијаде

Роман „Маитреји“, објављен 1933. у Румунији (касније на другим језицима насловљен као „Бенгалска ноћ“), остао је најпознатије Елијадеово књижевно дело које спада у романе његовог тзв. постиндијског периода. По том роману Елијаде је у својој 26. години заправо постао нашироко познат писац. Радња је заснована на искуству Елијадеовог живота у Калкути, у кући његовог индијског ментора. Бенгалска ноћ – Маитреји, роман је о љубави која се рађа између његовог протагонисте Алена и Маитреји, ћерке његовог домаћина. Ова забрањена љубав повод је за причу о различитости цивилизацијама, надменим предрасудама европског интелектуалца према „примитивној“ песникињи (ученици Р. Тагора), али и о постепеном и неминовном контраутицају и несвесној промени односа младог европоцентричног јунака према древној и богатој култури Индије.

 

ЖЕНЕ НА СТУДЕНЦУ 1-2, Кнут Хамсун

Жене на студенцу, још један велики Хамсунов роман, обимнији од претходних, објављен је три године након Плодова земље. У низу ликова са врха и дна друштва у малом граду, издвајају се неуништиви Оливер Андерсен и његова жена Петра, кроз чији се живот и живот њихове породице, уз наизменичне успоне и падове, одвија радња ове књиге, хронике једног времена која се протеже на период од преко тридесет година. Књига је објављена у два тома и доступна је само као комплет.

 

 

ЧОВЕК КОЈИ ПЛАЧЕ ОД СМЕХА, Фредерик Бегбеде

 

Октав Паранго је био копирајтер 90-их, скаут за моделе 2000-их. Сада, у новој деценији, проналази нов позив… После романа 699 динара, који се бавио тиранијом маркетинга, и У помоћ, молим за опроштај, на тему трговине женском лепотом, овим новим сатиричним романом закључује се трилогија Октава Паранга о савременим отуђењима. Све је нажалост тачно (и проживљено) у овој сатири, урнебесној и очајничкој, која говори о нуспроизводима нашег друштва разоноде.

 

 

 

О ХОДАЊУ ПО ЛЕДУ, Вернер Херцог

ВЕРНЕР ХЕРЦОГ, немачки филмски режисер, познат по филмовима Тајна Каспара Хаузера, Агире, Гнев божји, Фицкаралдо, Војцек, кренуо је у зиму 1974. пешице од Минхена до Париза да би тако спасао од смрти чувену немачку синеасткињу Лоту Ајзнер (1896-1983) која је тада умирала у Паризу, у чему је и успео.

„Не сада неће умрети јер сада не умире. Моји кораци су чврсти. Кад ходам, хода бизон. Кад се одмарам, мирујем попут планине. Не сме умрети. Неће умрети. Биће жива кад будем био у Паризу. Не може да буде другачије јер не сме да буде другачије. Касније може да умре, када јој ми дозволимо.“

 

 

СВИ СЕ БРОЈИМО, Кристин Роскифте

Ура за разлике међу људима! Сви смо ми важни и сви се ми бројимо!

Ово је забавна књига уз коју ћете упознати мноштво занимљивих породица, моћи ћете да пратите шта се с њима дешава, где се све оне сусрећу и на који се начин њихове приче преплићу.

Ово је и књига откривалица у којој ће радозналци оштрог ока открити многе мале и велике тајне обичних и необичних одраслих особа и деце.

Погледајте пажљиво! Можда ћете међу свим тим лицима угледати и своје!

 

 

НАОПАЧКЕ, Лука Енок

Једног дана, сила теже планете окренула се наопако. Људи, животиње, вода, све што је живо – све је „пало” у висине и нестало на небу. Где – нико не зна. За преживеле је то почетак страшног кошмара…

Од аутора познатог Бонелијевог серијала Драгонеро стиже ова узбудљива научнофантастична прича изузетне наративне и визуелне снаге, смештена у бизарни свет у ком је гравитација напрасно одлучила да промени смер деловања. Док је већи део престрављеног и збуњеног становништва забарикадиран у својим домовима и тржним центрима, постоје и они који на чудесну промену гледају као на божји знак, те сматрају да се треба пустити сили другачије гравитације и отиснути у непознато. Међу свима њима судбину тражи двоје деце, сирочићи те наопаке стварности, који се труде да преживе упркос парадоксалним околностима новог света.