Изборник Затворити

Турнеја Слободне зоне

  1. ТУРНЕЈА СЛОБОДНЕ ЗОНЕ

У дворишту Француске куће (Цара Душана 39) биће приказано седам филмова са фестивала Слободна зона од 7. до 15. септембра.

Пројекције су од 19 сати. Улаз је бесплатан!

Молимо посетиоце да се придржавају прописаних мера у циљу спречавања ширења вируса, да носе маске и одржавају физичку дистанцу.

 

ПРОГРАМ:

  1. СЕПТЕМБАР – АЛИС И ГРАДОНАЧЕЛНИК

Градоначелник Лиона, Пол Терано, пати од егзистенцијалне кризе. Након 30 година у политици, осећа се потпуно празно и лишен идеја. Како би то превазишао, Пол ангажује младу и паметну филозофкињу, Алис Ајман, за необичан посао предлагања идеја Градској скупштини. Кроз њихов однос редитељ на духовит и дирљив начин преиспитује савремени живот, кроз филтер две генерације. Дијалог двеју дијаметрално супротних личности које преиспитују све оно у шта су до тада веровале.

  1. СЕПТЕМБАР – ОКРУГ

Смештен у малој исландској пољопривредној заједници, филм Округ говори о Инги, средовечној млекарки која се супротставља свемоћној локалној задрузи. Инга покушава да натера остале фармере да јој се придруже у борби против корумпиране задруге, али наилази на велики отпор, што је приморава да се суочи са зависношћу и лојалношћу заједнице овом једином, доминантном предузећу. Инга се мора послужити својом сналажљивошћу и лукавством, како би се ослободила утицаја задруге и коначно живела онако како жели.

  1. СЕПТЕМБАР – СТИГ ЛАРШОН: ЧОВЕК КОЈИ СЕ ИГРАО ВАТРОМ

Стиг Ларшон: Човек који се играо ватром детаљно говори о заоставштини и животном делу познатог аутора Стига Ларшона. Творац је и писац најпродаванијег серијала Девојка са тетоважом змаја, који је адаптиран у неколико успешних филмова. Ларшон је био предан новинар и аутор, чији је фасцинантан и драматичан живот до сада био углавном непознат. Био је посвећен борби против десног екстремизма и ширењу поруке да је демократија право за које се треба борити. Филм садржи интервјуе са људима блиским Ларшону, као и јединствен материјал из његове приватне архиве, реконструкције догађаја и никада раније виђене архивске снимке.

  1. СЕПТЕМБАР – ИЗБАЧЕНИ

Избачени је нови документарац награђиваног редитеља Фредрика Гертена, који истражује зашто више не можемо да приуштимо живот у нашим градовима. Становање је основно људско право, предуслов за сигуран и здрав живот. Међутим, у градовима широм света постаје све теже и теже обезбедити место становања. Ко стоји иза свега тога и који су фактори који чине становање једним горућих светских питања данашњице? У филму учествују Саскија Сасен, Џосеф Стиглиц, Роберто Савијано и Лејлани Фархе, специјални известилац Уједињених нација за питања адекватног становања људи широм света. Овај актуелан и сјајан документарац позива на одговорност моћнике који спречавају приступ ономе што је основно људско право.

  1. СЕПТЕМБАР – СЕЛФИ

Алесандро и Пиетро имају 16 година и живе у напуљском предграђу Траиано. Лета 2014. године Давида Бифолкоа (16) је полицајац грешком убио током потраге, заменивши га са бегунцем. Алесандро ради као конобар у бару, док Пиетро сања о томе да постане фризер и они су нераздвојни пријатељи. Алесандро и Пиетро прихватају редитељев предлог да бележе снимке ајфоном, уживо коментаришући своја свакодневна искуства, своје блиско пријатељство, крај у коме живе, који је сада, у сред лета, празан и трагедију која је окончала Давидеов живот.

  1. СЕПТЕМБАР – ЗВЕЗДА ОД 100 КИЛА

Шеснаестогодишња Луа има само један сан, а то је да постане астронаут. Одлична је у физици и када би се мерила само памет, била би савршен кандидат. Међутим, Луа има велики проблем: има преко 100 кила, породично наслеђе од ког не може да побегне. Када помисли да је све изгубљено, Луа упознаје Амели, Стану и Џастин, три тинејџерке суочене са сличним проблемима, али ипак  спремне да учине све што је потребно како би се заједно отиснуле у свемир…

  1. СЕПТЕМБАР – МОЈЕ НЕВЕРОВАТНО ЛЕТО СА ТЕС

Уплашен од могућности да ће једног дана, као најмлађе дете остати сам на свету јер ће сви старији из његове породице умрети пре њега, Сем започиње сопствени „тренинг самоће” током ког лута острвом неколико сати дневно. Када упозна мистериозну Тес, која има велику тајну, Сем се уплиће у авантуру која ће му помоћи да схвати да би требало да негује однос са својом породицом, уместо да бежи од њих. Он доноси преломну одлуку која ће довести у питање његово специјално пријатељство са Тес и заувек променити њен живот.