Изборник Затворити

Отворена Годишња изложба радова младих ликовних стваралаца

На платоу испред Културног центра у Рибници отворена је Годишња изложба радова младих ликовних стваралаца са територије Рашког округа.

На конкурсу је прво место освојила Јована Булатовић, а похваљени су радови Лазара Балшића и Славка Вулетића.

Изложбу су отворили чланови жирија историчар уметности Слободан Јелић и сликар Марко Вучковић.

„Код Лазара имамо једну минималистичку варијанту приказа нечега што може да нас упути на скулптуру или облик модерног дизајна. Сведена је на минимум да би показала разлику између материјалног и духовног.

Јована се окренула Фриди Кало и направила дијалог с њом. Приказ отварања срца резом, које се сматра центром душе, можда изгледа брутално, али говори да из анатомских облика излази душа, поезија“, рекао је Јелић.

Марко Вучковић је нагласио да Рашки округ има одличне уметнике и да би више младих људи требало да се пријављује на овакве конкурсе. Осврнуо се на скулптуру Славка Вулетића истакавши да је као уметник оставио јак утисак, те да се нада да ће моћи да се види његов целокупан рад у нашој галерији.

„Лазар Балшић има своју поетику бављења кроз концепт. То све захтева један мисаони процес, вишеструки и много компликованији однос. Он посматра свет око себе, ослушкује, а онда кроз инсталације, објекат у простору, слике, приказује оно што види и осећа. Кроз рад, који је послао на конкурс, покушава да нам каже како је друштво доспело на ивицу затварања. Из затворене кутије се репродукује глас бебе, док се осећа вибрирање када се кутија додирне. Јованин рад је врста омнибус филма. Приказано је срце као душа, кључна кост, идентификација са уметницом која је симбол једног времена.“

За крај се публици обратила победница конкурса рекавши да је својим радом  хтела да прикаже животни круг, јер срце представља и почетак и крај живота.

Изложба ће бити отворена до 29. септембра.