Изборник Затворити

За Викенд 10. Џез фестивал у Краљеву

Културни центар „Рибница“ Краљево организује 10. џез фестивал „Џезибар“ 2. и 3. октобра у дворишту Француске куће. Обе фестивалске вечери љубитељи џеза ће моћи да прате директан пренос концерата и на YouTube каналу Културног центра.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године фестивал нема интернационални карактер.

У петак, 2. октобра у 20 часова, наступиће  Wonder Strings Quartet. Чланице квартета су музичке уметнице које су своју каријеру изградиле у реномираним симфонијским и камерним оркестрима у којима и данас раде.

Прву поставу Wonder Strings квартета  чине Мирјана Нешковић, прва виолина, Александра Поповић, друга виолина, Ивана Узелац, виола и Данијела Милутиновић, виолончело. На фестивалу  у Краљеву наступиће са перкусионистом Александром Радуловићем.

Исте вечери, од 21 час и 30 минута, наступа Драган Ћалина Квартет, ауторски џез бенд састављен од еминентних џез музичара  који се већ дуги низ година друже и заједно стварају.  Њихов дебитантски албум „The Circle“ објављен је под окриљем ПГП РТС-a.

На репертоару квартета се налази ауторска музика, инспирисана различитим џез правцима, као и џез стандарди. Квартет чине Драган Ћалина – клавир, Лука Игњатовић – алт саксофон, Борис Шаиновић – контрабас и Пеђа Милутиновић – бубањ.

У суботу у 20 часова програм отвара La Famiglia Jazz Quintet. У специфичним околностима у доба пандемије, а поводом јубиларног десетог издања фестивала „Џезибар“, група врсних солиста, чланова Биг Бенда РТС-а, оформила је нови џез састав  „La Famiglia Jazz Quintet“.

Подстакнути доласком у оркестар изузетно талентованог младог саксофонисте Растка Обрадовића, старије колеге су заједно са њим оформиле овај бенд који ће изводити Расткову ауторску музику, али и најбоље и најзахтевније композиције из ризнице традиционалног џеза. Чланови квинтета су Растко Обрадовић – саксофон, Марко Ђорђевић – труба, Иван Алексијевић – клавир, Милан Павковић – бас и Милош Грбатинић – бубњеви.

Фестивал се завршава наступом нишког музичког састава EYOT, који чине Дејан Илијић – клавир, Милош Војводић – бубањ, Марко Стојиљковић – бас и Слађан Миленовић – гитара. Њихова музика представља еклектични звук између рока и џеза, панка и амбијенталне музике, импресионизма и романтизма, чврсто се ослањајући на традиционалну музику Балкана и источне Европе, остварујући праву мешавину старог и новог, Истока и Запада.

„Џезибар“ се и ове године одржава уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и града Краљева.

Улаз је бесплатан, али је број посетилаца ограничен. Моле се посетиоци да се придржавају свих прописаних мера ради сузбијања ширења корона вируса.

Будимо одговорни!