Изборник Затворити

Актуелна дела за октобар

ПРВА ТРЕЋИНА – Нил Касади

Најпознатија америчка личност са маргине у XX веку, spiritus movens бит-генерације, Дин Моријарти Керуоковог романа На путу, више је живео него што је писао, али је иза њега остала књига Прва трећина, почетак приче о његовом животу, као и обимна преписка.

 

 

 

 

 

КЊИГА НЕСПОКОЈА – Фернандо Песоа

Књига неспокоја је калеидоскоп гласова – зачуђујуће складни хор подвојених личности и хетеронима великог песника, дубоко и узнемирујуће промишљање живота, лирика сумњи и страхова, сентиментални водич кроз метафизичку архитектуру лисабонских улица, меланхолија егзистенције јер, по речима самог аутора, „Фернандо Песоа, прецизно говорећи, и не постоји”. Тешко је одредити јој чак и књижевни врсту; да ли је у питању контемплативна проза, танана психолошка библија тихо узнемирених људи, епистоларни роман душе, поезија без стиха, дневнички запис, филозофски есеји о пролазности? Ово је књига заглушујуће тишине где сваки трептај песникове душе одзвања као у празној цркви разбијени кристални бокал у коме се место освештаног вина налазе тајне нашег пада.

 

 

 

 

О МУЗИЦИ – Џорџ Бернард Шо

Џорџ Бернард Шо није познат само као драматичар већ и као најдуховитији и најбескомпромиснији музички критичар свог времена. Писао је критике с краја XIX века и забележио свирање последње генерације музичара који нису оставили трагове на носачима звука или су остали забележени на веома малом броју снимака лошег квалитета. Тим су његове критике драгоценије, јер смо из прве руке чули како су свирали Езен Исај, Марк Хамбург или Игнац Падеревски, како је певала Аделина Пати или дириговао Ханс Рихтер. Све су ово полумитска имена данас, али за Шоа они су били његови савременици, достојни његових духовитих и већином и данас сасвим тачних жаока.

 

 

 

 

ЈЕДРЕЊАК У КУКУРУЗУ – Златко Васић

Гусарски приправник Добрица и његова гусарска дружина – гуска Љубинка, мачак Згубидан и љубазна Мушкатла – живе на Острву, које није уцртано у поморске мапе. Оно је скривено таласима жита и налази се усред Панонског мора.

Верна дружина управо жури у своју прву гусарску авантуру. Чувени гусарски капетан Немилосрдни Макса, страх и трепет седам мора и два океана, оставио је Добрици у наслеђе свој једрењак „Морско прасе“. Али, уместо једрењака, дружина је у Луци затекла страшну истину – „Морско прасе“ је отето! Изгледа да је Добрица, поред једрењака, од деда Максе наследио и страшног непријатеља – Грозоморног Божидара.

 

 

 

 

 

КЊИГА РАСКЛАПАЛИЦА: ГРАД

Ова невероватна књига необичног формата подстаћи ће свако дете да истражује велике сцене које се расклапају, тражи скривене предмете и појмове и научи понешто ново о њима, вежбајући на тај начин концентрацију и способности опажања.