Изборник Затворити

„ЦРТЕЖ КАО ИЗАЗОВ У СУСРЕТУ СА ПРОСТОРОМ ШУМЕ“

Изложба радова краљевачког уметника Жељка Радовића отворена је јуче у галерији Културног центра „Рибница“ Краљево. О његовим делима говорила је уметница Слађана Миљковић.

„Жељко се већ на самом почетку својих студија посветио истраживању мотива шуме, дрвећа, владајући свим ликовним елементима како би композиционо на већим форматима што верније то дочарао. Техника је комбинована, од оловке преко туша, пера и маркера, до акварелских момената које је вешто и мајсторски уклапао и стварао импресију треперења светла у крошњама, остављајући утисак струјања ваздуха и ликовног кретања те масе објеката.“

Она је додала да је Радовић кроз мастер рад успео да помери класичан приступ и да је дао на важности јединственој атмосфери шуме. Истовремено је прочистио композицију у корист површине, форме и простора над филигранским детаљем који је, опет, задржан као елемент његовог цртежа.

Радовић је већ имао једну самосталну изложбу у Културном центру, а учествовао је на  бројним групним изложбама. Добитник је похвале Фондације „Владимир Величковић“ за цртеж и прве награде за акварел на  „Street Art“ фестивалу у Краљеву 2017. године.

 

Изложба ће бити отворена до 28. октобра 2020.