Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА НОВЕМБАР

РЕКА СА ЧЕТИРИ УШЋА – Синиша Ковачевић

Када после двадесет година боравка у Канади, доктор Војин Стојановић одлучи, неочекивано и одједном, да се врати у Србију и позвони на неколико врата у Земуну, Сомбору, Београду… Да скокне до Загреба, неће знати у шта се упушта. Разумеваће постепено у какву политичку каљугу се претворила његова Прва Отаџбина и у какав муљ криминала, подлости и бешчашћа је потонуо његов родни град. Када му, у једном тренутку, живот буде озбиљно угрожен, одлучиће да се врати у Другу Отаџбину, у Торонто… А онда ће се, опет хировито и ненадано, предомислити и одлучити да остане и да се бори…

 

 

ЛАЖЉИВИ ЖИВОТ ОДРАСЛИХ – Елена Феранте

Ђованино лепо лице се променило, претворивши се у лице ружне, злобне адолесценткиње.

Но, види ли она ствари онакве какве заиста јесу? У које би огледало требало да погледа како би пронашла себе и успела да се спасе?

У Ђовани воде борбу две линије њене породице, два краја њеног родног града, два дела њене личности. Тако дезоријентисану између висина и приземности, рафинираности и вулгарности, њу ће откривање годинама скриваних породичних тајни одвести на пут на коме ће, по сваку цену, открити своје право лице.

Нови роман Елене Феранте, најславније књижевнице XX века, још један је њен литерарни тријумф и доказ ненадмашног умећа ове ауторке да своје читаоце извуче из реалности и смести их у свој савршено изграђен књижевни свет.

 

ДУКАТ ЗА ЛАЂАРАДејан Стојиљковић

Наставак романа Олујни бедем

Након битке на Плочнику, у којој је српска војска нанела тежак пораз Османлијама, крајишки војвода Иван Косанчић, који је у тој бици рањен, повлачи се на своје имање. Свестан да следи тек краткотрајно примирје и да се сенка неизбежног рата надвила над српском кнежевином, војвода косанички одлучује да доведе у ред свој посед пре него га кнез Лазар позове у нови рат.

 

Једне вечери до њега долази зао глас из села. Ђурђија, смерна и лепа девојка према којој је Косанчић гајио посебну наклоност, одузела је себи живот. То међу себре и господу уноси немир који прераста у сујеверни страх. Нарочито када поседом крену да колају приче како се Ђурђија вратила из мртвих.

Решен да стане на пут страху и празноверју, иако са још незалеченим ранама на телу и души, Косанчић се супротставља сопственом народу и човеку који га предводи – фанатичном свештенику оцу Милутину. Међутим, трагајући за разлогом Ђурђијиног самоубиства Косанчић схвата да се иза свега крије и дуго скривана истина.

СУШТИНА СТВАРИ – Грејам Грин

„Сви се ми миримо са смрћу: живот је тај с којим нисмо помирени.“

У британској колонији у западној Африци, Хенри Скоби живи и ради као частан и исправан човек, скромних примања али и скромних прохтева, задужен за обезбеђивање границе. Кад му измакне унапређење у полицијског комесара, то понижење најтеже погађа његову жену, Луизу, већ дубоко незадовољну окрутном климом и браком без љубави. Пошто више не може да издржи сажаљиве погледе и злоћудне коментаре околине, Луиза жели да оде.

Овај чувени роман Грејама Грина Модерн лајбрери сврстава међу 100 најбољих романа на енглеском језику у XX веку, а часопис Тајм међу 100 најбољих романа на енглеском језику од 1923. до данас. Овенчан је Меморијалном наградом „Џејмс Тејт Блек“.

 

 

КАМИЛЕ СУ ДЕБЕЛЕ – Урош Петровић

Прво прочиташ песму, па прође неколико тренутака, па тек онда схватиш у чему је њена поента!

Ове 32 песме за размишљање размрдавају најтаниније нити логике и брусе оштрину ума, а тако се нешто у овој мери и на овај начин догодило први пут у историји поезије, још од када су први људи почели да неспретно набадају риме па све до савремених поетских бравура Горана Гоцића. Само одабрани могу одмах да схвате у чему је поента ових песама за размишљање. Провери да ли си међу њима!

+ СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК: 32 ЗАГОНЕТНА ПИТАЊА О ЖИВОТИЊАМА

Загонетна питања представљају иновативни концепт питања која покрећу процес разиграног размишљања, промишљања разних могућности, проналажења алтернативних идеја и решења, повезивања свега што се зна и претпоставља. Чик пробај да брзо решиш неко од њих!

 

 

ПОЗАЈМЉИВАЧИ – Мери Нортон

Први пут на српском језику: модерни класик енглеске књижевнице Мери Нортон о малим људима који се крију у домовима и „позамљују“ ствари од огромних људских бића. Роман Позајмљивачи прва је књига саге о овим симпатичним јунацима.

Јесте ли чули за Позајмљиваче? Некада их је било много и живели су по разним скривеним местима великих кућа. У једној таквој кући остали су само Сатићи – Љуско, Звоца и Аријета, скривени испод кухињског пода. Све што Сатићи имају позајмили су од људи који живе изнад – од кутијица за шибице које служе као ормарићи, преко напрстака које користе као посуђе, до поштанских маркица које им красе зидове – и уверени су да људи постоје само да би њима служили.

Роман Позајмљивачи Мери Нортон освојио је престижну награду „Карнеги“ и сматра се савременим класиком енглеске књижевности за децу.